Гранти на бізнес в Україні: які існують програми і скільки коштів можна отримати

Дата: 23.09.2023 10:00
Кількість переглядів: 171

Фото без опису

За півтора роки великої війни роботу втратили мільйони українців. Чимало великих підприємств припинили діяльність, скоротили співробітників чи фонд оплати праці. Малий та середній бізнес виявились гнучкішими до обставин — навіть під час війни їхні представники знаходять можливості реалізовувати свої ідеї.

Які існують грантові програми станом на осінь 2023 року та як держава підтримує український бізнес.

Грант на власну справу від «Дії»

Посилання: http://business.diia.gov.ua/marketplace/finansuvanna/grant-programs#marketplace

Українські підприємці мають шанс отримати грошову допомогу на відкриття або розвиток власного бізнесу через портал «Дія». Там можна подати заявку онлайн на грантові програми. Сума допомоги залежить від конкретної програми. Перед оформленням заявки треба підготувати бізнес-план. Цей документ необхідно подати разом із заявою. Варто зазначити, що відправка заявки ще не гарантує отримання допомоги: гранти отримують ті, кого обирає організація, яка проводить відбір. 

Існують грантові програми як загальні для всіх сфер бізнесу, так і такі, що виділяють у певній галузі. Наприклад, грант на будівництво теплиці, створення переробного підприємства, розвиток програми енергозбереження тощо. 

Середній розмір грошової допомогивід 40 до 160 тис. грн залежно від обраної програми.

Гроші на власну справу від «єРобота»

Посилання: https://diia.gov.ua/services/categories/biznesu/yerobota

1 липня 2022 року в Україні стартувала грантова програма «єРобота». Це грошова підтримка для стартапів, малого й середнього бізнесу.

У програмі є шість грантів: на власну справу, сад, теплицю, переробне підприємство, для стартапів в ІТ та на навчання у сфері інформаційних технологій.

Розмір гранту: від 50 до 250 тис. грн.

Гранти на бізнес для військовослужбовців

Також за програмою «єРобота» пільги та фінансову допомогу можуть отримати учасники бойових дій (УБД). Громадяни зі статусом УБД, а також їхні чоловіки або жінки можуть отримати грант від держави на розвиток власного бізнесу.

Сума гранту: 250—500 тис. грн.

Грантова програма від Helvetas Swiss Intercooperation

Мікрогранти від Helvetas Swiss Intercooperation, який фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) в рамках проекту “Підтримка відновлення соціальної та фінансової стійкості громад у постраждалих від війни громадах на сході та заході України” для роботодавців, що ведуть свою діяльність у Харківській, Сумській та Полтавській областях, для надання їм підтримки у стажуванні незайнятих.

Розмір гранту: за результатами конкурсу буде надано мінімум 18 грантів на суму від 40000 до 80000 грн.

Подача заявок:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScDKnoVxWV8lLMQial3UTBRJnICxAcNHwTvafeaNs3Y1KEcEQ/viewform?usp=sharing.

Період прийому заявок: до 05 жовтня 2023 року.

Програма «Роби своє» від фонду «МХП — Громаді»

Посилання: https://doyourbusiness.com.ua/

Благодійний фонд «МХП — Громаді» запустив конкурс для крафтових виробників із малих міст і сіл України. «Роби своє» — це продовження конкурсу «Село. Кроки до розвитку», який реалізовували за підтримки МХП.

Взяти участь можуть підприємці (або майбутні підприємці) з областей: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська.

Період прийому заявок: з 22 вересня по 23 жовтня 2023 року.

Фонд планує підтримати до 50 бізнес-ідей. На кожну виділять від 50 до 100 тис. грн. Конкурс розрахований на підприємців-новачків чи тих, хто працює не більше як чотири роки, хоче розширити або якісно поліпшити свою бізнес-діяльність. Гроші можна використати й на релокацію.

Хто може подати заявку на гранти в Україні

Грошову допомогу на бізнес може отримати фізична особа підприємець, майбутні підприємці (якщо в людини ще немає власної справи), а також юридичні особи. Проте є певні обмеження. Подати заявку не можуть ті, хто має судові рішення за корупційними статтями Кримінального кодексу України, податкові борги, банкрутство, санкції, ведення діяльності на окупованій території або на території рф. 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора