27 вересня світ відзначає Міжнародний день туризму!

Дата: 27.09.2023 12:30
Кількість переглядів: 54

Фото без опису

27 вересня світ відзначає Міжнародний день туризму. Любов до подорожей властива людській природі – вони допомагають нам відволіктися від буденності, очистити свідомість та знайти душевний спокій. Крім того, де ще можна дізнатися стільки нового, як у мандрівках досі незнаними місцями, знайомлячись з іншими людьми та культурами?

В Незалежній Україні День туризму почали відзначати в 1998 році. Наша країна багата унікальними туристичними локаціями, які можуть відвідати громадяни України або іноземці.

Серед безлічі туристських об’єктів Луганської області своє почесне місце займає Рубіжанський міський Центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді. Інформація про заклад розміщена на інтерактивні карті «Луганщина цікава», створеній Департаментом міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин Луганської обласної державної адміністрації (https://rebrand.ly/i3m1z77).

Рубіжанський міський Центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді було уворено 35 років тому у 1988 році як станцію юних туристів. У витоків дитячо-юнацького туризму стояли такі педагоги як Анатолій Андрійович Ковтун, Анатолій Тихонович Рудічев, Михайло Маркович Шаповалов, Володимир Федосійович Спаський, Віктор Павлович Федоров, який і був директорм закладу понад 20 років. Людина – справжній професіонал, закоханий у свою справу. Під його керівництвом географія подорожей юних туристів охоплювала величезну територію тоді Радянського Союзу: Кавказ, Алтай, Саяни, Карелія, Кольський півостів, Урал, Байкал, Крим, Карпати… Не буде перебільшенням сказати, що тисячі рубіжанських школярів під керівництвом педагогів закладу здійснили незабутні подорожі, навчилися вирішувати складні завдання, цінувати справжню дружбу. Адже туристська дружба особлива, випробувана не одним пудом солі, кілометрами разом пройдених доріг.

Комунальна установа «Рубіжанський міський Центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» (директор Олена Тарасенко, методист Олена Хмельницька) – це позашкільний навчальний заклад, який впродовж 35-и років здійснює навчання і виховання молоді туристсько-краєзнавчого напрямку. 

Вихованці закладу ставали неодноразовими призерами Першості світу зі спортивних туристських походів, переможцями і призерами обласного і Всеукраїнського етапів змагань зі спортивних туристських походів серед учнівської та студентської молоді, чемпіонатів області зі спортивного туризму, з велосипедного туризму, з організації спортивних туристських походів.

У закладі на постійній основі велась пошуково-дослідницька робота з різних видів краєзнавства. Були створені унікальні зала історії міста і краю, зала етнографії. Педагогами разом з вихованцями створено експозицію ляльок-мотанок, найбільшу на Луганщині писанку, найбільший на Луганщині дідух. Центр був ініціатором і організатором багатьох акцій, конкурсів, флешмобів, виставок. Були створені унікальні колекції ляльок-мотанок, Це акції «Рушник єднання», «З добром у серці», конкурси «Українська дівчина і розумна, і красива», «Ними пишається край», конкурс Різдвяних вертепів та шопок, різноманітні тематичні вікторини: «Люби і знай свій край», «Мій Шевченко», «Туризм – це круто!», міський фестиваль колядок та інші. 

Центр туризму проводить потужну роботу з національно-патріотичного виховання, є координатором і співорганізатором міського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Колектив Центру – ініціатор та організатор усіх міських заходів патріотичного спрямування.

До 30-річчя Незалежності України у закладі відкрито унікальну експозицію «Моя рушникова країна», яка налічувала близько 200 рушників з усіх регіонів країни, а також з Канади та Берліну.

На жаль, усі мирні плани перервало повномасштабне вторгнення росіян на територію України. Але сьогодні, попри усі труднощі, вдалося зберегти заклад і він продовжує працювати у дистанційному режимі у надскладних умовах військового стану. Потужний педагогічний колектив, який об’єднує талановитих, ініціативних, творчих педагогів продовжує навчати юне покоління туристським премудростям, прищеплювати молоді почуття патріотизму і гордості за свою країну. Це методист закладу Олена Хмельницька (працює в закладі з 1994 року, загальний педагогічний стаж становить 35 років), керівники гуртків Ігор Тарасенко (працює у закладі з 1993 року, загальний педагогічний стаж становить 37 років), Юлія Боцун (у закладі працює з 1994 року), Олексій Кучерешко, Оксана Овчаренко, Юлія Топчій, Олександра Заліпа. 

Тож вітаємо колектив Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді з професійним святом та 35-річчям. Бажаємо подальшої плідної роботи у справі навчання та виховання молоді, натхнення, нових звершень, продуктивних результатів, море енергії, сили, бадьорості, колосальних успіхів у всіх починаннях. Нехай всі дороги будуть відкриті, цілі досягнуті, а бажання - виконані. Всім скорішої омріяної перемоги!

Пропонуємо подивитись відеоматеріал до Дня туризму:


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора