Історія Всесвітнього дня туризму бере свій початок 1925 року

Дата: 27.09.2023 13:30
Кількість переглядів: 119

Фото без опису

Кожна людина на Землі має право насолодитися красою світу, в якому вона живе і розвинута сфера світового туризму пропонує таку можливість. Всесвітній день туризму - свято мандрівників і професіоналів, які працюють у цій галузі. Його відзначають 27 вересня більш ніж у 150 країнах світу, у тому числі й в Україні. Історія Всесвітнього дня туризму бере свій початок 1925 року в Гаазі. Саме тоді було створено Міжнародний конгрес офіційних туристичних організацій, який пізніше був перейменований у Всесвітню туристську організацію (UNWTO). Конгрес займався розвитком туризму, приділяючи особливу увагу його комерційній стороні і тим можливостям, які туризм відкривав для економік різних країн. В сучасному світі День туризму було започатковано у 1979 році під час асамблеї UNWTO з метою привернути увагу до туризму як потужного інструменту обміну культурним досвідом, налагодження міжнародних зв'язків та напряму, що здійснює важливий внесок в світову економіку.

Всесвітній день туризму прийшов в Україну в далекому 1983-му році. За багаторічну історію свого існування це свято набуло унікальний традицій та особливостей - щорічно обирається його девіз, яким підкреслюють тематику заходів, також Всесвітній день туризму має свій офіційний колір - синій, який застосовується в оформленні святкових заходів. В нашій країні, крім визнаної у всьому світі туристичної перлини, столиці України Києва, в кожному її регіоні існує багато місць туристично привабливих для відвідування. Яскравими прикладами в цьому сенсі є фортеці, замки, храми західних областей України, мальовничі Карпати, таємничі гірські печери, скансени-протоміста трипільської культури, городища князівств Київської Русі, скіфські кургани, приморські степи, величні собори, неймовірні природні ландшафти, прекрасна архітектура українських стародавніх міст-музеїв, чарівних, романтичних та атмосферних, водночас сучасних та відкритих до всього нового, де можна гуляти годинами, насолоджуючись особливою атмосферою, чудовими парками, скверами, старовинною європейською архітектурою, як, наприклад, у Львові, одному з найкрасивіших міст України, яке вражає красою старовинних храмів, замків, кам’яниць, дивовижною атмосферою вулиць Старого міста, зачаровує, вабить і назавжди закохує в себе… Запорізька Січ і Хортиця, козацькі легенди сивого Дніпра та колоритні українські пейзажі Сумщини і Полтавщини. І, звісно, неможливо не згадати про гастрономічний туризм – Україна може здивувати своїми кулінарними традиціями та стравами самих вибагливих мандрівників!

Складно перелічити туристичні цікавинки України, кожен регіон, область, місто, село нашої країни мають свою унікальну особливу історію та красу. Ми живемо в надзвичайній країні, туристична мапа якої сповнена пам’яток світового і національного масштабу і яка активно поповнюється новими об’єктами культурної спадщини, цікавої для туристичної світової спільноти. 

До початку російського вторгнення в Україну, наша рідна Луганщина і місто Рубіжне теж входили до переліку визначних українських туристичних об’єктів і цікавих маршрутів. Це і археологічні знахідки, місця поселення перших людей, починаючи від кам’яної доби, стародавні й молоді ліси, чисті водойми, унікальні промислові об’єкти, що так гармонійно вписувалися в степові природні ландшафти Луганщини, неймовірні пейзажі, оповиті легендами про життя тих, хто її заселяв і розбудовував. Тому в нашій області був добре розвинений пішохідний, автомобільний, велосипедний туризм, навіть після 2014 року кількість бажаючих помандрувати Луганщиною не зменшувалася. Звісно, що приваблювали гостей не тільки природні, археологічні та історичні пам’ятки, гостинна Луганщина була щедра на фестивалі, сучасні атр-події, різні культурні івенти  з локальним, притаманним тільки нашій місцевості колоритом. Через військову агресію росії Луганська область постраждала найбільше, зараз її територія майже вся перебуває під окупацією, але після звільнення нашого рідного міста ми віримо у відновлення Рубіжного, насиченого українською культурою та цікавими об’єктами туризму. 

З нагоди Всесвітнього дня туризму хочемо привітати Рубіжанський міський Центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді, який сьогодні святкує своє 35-річчя! Вітаємо фахівців закладу з ювілеєм і бажаємо головного - поновити роботу у рідних стінах та знову радувати рубіжанских дітей цікавими подіями, захопливими пригодами, відкриттями та знайомствами!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора