Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine реалізує проєкт «ШЛЯХ ДОДОМУ»

Дата: 04.10.2023 13:00
Кількість переглядів: 91

Фото без опису

«Єдиний механізм репатріації здатний повернути всіх дітей додому у короткі терміни, а не протягом 50 років!» – Катерина Рашевська.

Дар'я Касьянова, голова правління Українська мережа за права дитини, неодноразово говорила про те, що люди, які хочуть повертати своїх дітей додому, чекають на міжнародні механізми, котрі убезпечать їх від ризиків для життя на шляху повернення. Організації, які мають мандати на повернення депортованих людей, не роблять цього. Йдеться про Міжнародний комітет Червоного Хреста, Агентство ООН у справах біженців тощо. 

💬 «Ми спілкувалися з представниками цих організацій в Україні. Вони кажуть, що розробляють механізм. Але поки поверненням дітей, наряду з державою, займаються волонтери, якими певною мірою є і ми», – говорить Дар’я Касьянова.

✅ Зрештою ініціатива розробки алгоритму максимально безпечного повернення українських дітей з рф належить фахівцям саме громадського сектора.

⚡️ Нещодавно Regional Center for Human Rights представив Концепцію механізму репатріації дітей, яких Росія депортувала, примусово перемістила або в інший спосіб роз’єднала з родинами під час агресії проти України.

Україні вдалося ідентифікувати 19 546 українських дітей, яких було депортовано або примусово переміщено російськими агентами з окупованих територій України. Через різні схеми наразі повернули лише 386 неповнолітніх!

💬 «Що ми маємо зараз? Нинішні схеми малоефективні. Росія і далі відмовляється повернути Україні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Відповідно зростає ризик, що неповнолітні стануть жертвами нових міжнародних злочинів. Усе це актуалізує створення і впровадження єдиного механізму повернення дітей, який би мав чіткий розподіл відповідальності між органами, відповідне планування, а також достатню кількість фінансових і людських ресурсів», – говорить юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська. 

Експертка переконана: 
💬 «Єдиний механізм репатріації здатний повернути всіх дітей додому у короткі терміни, а не протягом 50 років!» 

❗️ Концепція механізму розроблена за результатами комплексного аналізу 11 міжнародних конвенцій, 15 резолюцій, 9 регіональних інструментів та 28 актів так званого м'якого права.

Серед іншого, Концепція передбачає реалізацію низки кроків для ефективного впровадження механізму:

🔹 Ухвалення Генасамблеєю ООН Резолюції про зобов’язання РФ у сфері репатріації, повернення та возз’єднання українських дітей з їхніми родинами в Україні. Резолюція охопить ті зобов'язання, які Росія може спробувати виключити з тексту угоди з державою-посередницею, а також унеможливить ухилення будь-якого члена, який проголосує за Резолюцію, від притягнення РФ до юридичної відповідальності за порушення зобов'язань.
🔹 Укладення серії міжнародних договорів у форматі «Україна – держави-посередниці», «держави-посередниці – Росія».
🔹 Впровадження індивідуального підходу в роботі механізму репатріації та в рамках державної політики, коли в кожному окремому випадку буде проводитися незалежна та неупереджена оцінка найкращих інтересів дитини, гарантуватися безпечні умови, виживання, розвиток і добробут неповнолітнього, визначені індивідуальною траєкторією повернення. 

У документ також включені рекомендації для органів державної влади України щодо напрацювання відповідних нормативно-правових ініціатив та проведення підготовчої роботи з міжнародними партнерами задля успішного впровадження єдиного механізму повернення дітей до України.

👁 Ознайомитися з повною версією Концепції єдиного механізму репатріації можна за посиланням: 👉 https://cutt.ly/fwxpMX0j.

Джерело - Regional Center for Human Rights

Нагадуємо, що Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine реалізує проєкт «ШЛЯХ ДОДОМУ», спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. 

https://childrights.org.ua/

#ШляхДодому


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора