Засідання комісії з перейменування об’єктів топоніміки Рубіжанської міської територіальної громади

Дата: 05.10.2023 17:00
Кількість переглядів: 103

Фото без опису

4 жовтня 2023 року у режимі ZOOM-конференції відбулося перше засідання комісії з перейменування об’єктів топоніміки Рубіжанської міської територіальної громади Сєвєродонецького району Луганської області.

Ця комісія була створена розпорядженням начальника Рубіжанської міської військової адміністрації від 28.09.2023 № 253З з метою належної організації заходів, пов’язаних з перейменуванням вулиць, провулків, площ, парків, скверів та інших об'єктів топоніміки, розташованих на території нашої громади.

У відповідності до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» від 21 березня 2023 року №3005-ІХ військовим адміністраціям населених пунктів, незважаючи на тимчасову окупацію територій, у строк до 24 січня 2024 року потрібно прийняти відповідні рішення про перейменування топонімів у межах населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам української мови та назви яких містять символіку російської імперської політики. Саме тому новоутворена комісія, до складу якої увійшли представники структурних підрозділів військовій адміністрації та Українського інституту національної пам’яті, буде розглядати питання перейменування об’єктів топоніміки Рубіжанської міської територіальної громади із присвоєнням імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій.

До порядку денного першого засідання комісії були включені питання щодо формування переліку об’єктів топоніміки нашої громади, які пов’язані з державою-агресором чи історією російської імперії та СРСР, державну тоталітарну політику та практику та потребують перейменуванню, та планування поточної роботи. Далі протягом двох тижнів визначений перелік буде перевірятися на відповідність стандартам української мови та наявність символіки російської імперської політики.

Після визначення об’єктів топоніміки, що підлягають перейменуванню, будуть проведені громадські обговорення щодо присвоєння нових назв.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора