Відновимо людину – людина відновить усе

Дата: 12.10.2023 10:00
Кількість переглядів: 111

Фото без опису

Якісна та доступна реабілітаційна допомога – пріоритет держави. Фундамент, на якому розбудовується система реабілітації – концепція Міністерства охорони здоров’я, яка є невіддільною  частиною підготовки Доктрини України про повоєнну трансформацію, ініційовану Президентом. 

В частині охорони здоров’я, документ передбачає розбудову системи реабілітації на базі спроможної мережі. Адже це найоптимальніший шлях для повного вирішення питання доступності реабілітаційної допомоги. Допомоги для відважних воїнів, які боронять нашу землю. Допомоги для цивільних, які тримають тил. Допомоги дорослим та дітям, без бюрократії та не оптимально організованих процедур. Допомоги, яка поруч, щоб не їхати зі Львова в Київ чи з Чернігова в Івано-Франківськ. Допомоги, в центрі уваги якої людина та її потреби, а не безрезультатний процес. Допомоги, яка не прив’язана до статусу особи з інвалідністю та не потребує збору стосу довідок.

Всього по Україні неспеціалізовані стаціонарні реабілітаційні відділення мають запрацювати в 228 кластерних та надкластерних медзакладах, які увійшли до спроможної мережі. В кожному з них розташовуватиметься від 30 до 60 реабілітаційних ліжок. Також буде створено 6 спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня.  Вони охоплять: 

• пацієнтів із травмами спинного мозку;
• людей, які потребуватимуть психологічного відновлення;
• людей із важкою нейротравмою;
• пацієнтів, які потребують складної скелетної реабілітації;
• людей, яким потрібна складна реабілітація у разі ампутацій.

Мета реалізації проєкту – формування близько 7 800 ліжко-місць для пацієнтів із травмами, хворобами та пораненнями, які потребують процесу активного відновлення. Це дозволить щорічно надавати якісні та безоплатні послуги з активної і доказової реабілітації для щонайменше 126 тисяч пацієнтів.

Доказову та ефективну реабілітацію мають надавати мультидисциплінарні реабілітаційні команди. Відповідні фахівці зобов’язані послуговуватись принципами доказовості під час надання реабілітаційної допомоги. Це, зокрема, прописано в ліцензійних умовах  для реабілітаційних центрів та відділень будь-якої форми власності. Електрофорез, магнітотерапія, дарсонваль та низка інших фізіотерапевтичних методів – не мають жодного стосунку до реабілітації. 

Реабілітація – не про фізіотерапевтичну “магію” пасивної “реабілітації”. Оскільки жоден в світі прилад не допоможе пацієнту відновити втрачені функції. Доказова активна реабілітація – важка щоденна робота пацієнта й команди над поступовим поверненням втрачених функцій та/або компенсацією втраченого функціоналу. Такий вид реабілітації включає: заняття на спеціальних тренажерах, чітко визначені фізичні вправи, напрацювання нових механік взаємодії із оточуючим світом. І все це під наглядом фахівців. 

При цьому доказова реабілітація — безоплатна для людей та повністю покривається НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. 

Для проходження амбулаторного відновлення вистачить електронного направлення від лікаря первинної ланки або лікуючого лікаря. Для проходження стаціонарної реабілітації достатньо отримати електронне направлення від лікуючого лікаря. Також послуга доступна в разі переведення з одного медичного закладу чи клінічного підрозділу до іншого.

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із тривалістю процедур від трьох годин на день. За двома напрямами та більше — понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу. 

Місце проходження реабілітації – вибір пацієнта. Для цього після отримання електронного направлення на стаціонарну чи амбулаторну реабілітацію достатньо:

• зайти на сайт Національної служби здоров’я України;
• натиснути на посилання «Карта місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг»;
• обрати область та населений пункт;
• в полі «Група послуг» клікнути на 54 пункт «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у амбулаторних умовах» або 53 пункт «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах».

Якщо робота з сайтом здається людині надто складною та незручною – можна подзвонити за номером НСЗУ 16-77 та отримати розгорнуту довідку про заклади, які надають відповідні послуги.

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора