Сьогодні відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми

Дата: 18.10.2023 16:00
Кількість переглядів: 161

Фото без опису

18 жовтня в Україні відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, який покликаний вчергове нагадати про необхідність консолідації зусиль органів державної та місцевої влади, громадських організацій з метою підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Оскільки торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини, Україна була серед перших країн у Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.

Існує чимало різноманітних видів експлуатації: усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу.

Проблема торгівлі людьми особливо загострилася під час повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. Жінки та діти, які змушені покинути Україну, прямують до сусідніх країн, стикаються з ризиками торгівлі людьми. Водночас чоловіки, що залишаються всередині країни, також можуть стати здобиччю торговців людьми, застерігає Міжнародна організація з міграції (МОМ).

За даними Міжнародної організації праці (МОП) у світі близько 40 млн людей перебувають у рабстві, з них 71% – це жінки, а одна з чотирьох жертв – діти.

За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції, в Україні з 1991 року понад 230 тисяч українців постраждали від різних форм сучасного рабства.

Рубіжанська міська військова адміністрація нагадує куди можна звернутися за допомогою:

15-47 - Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;
527 або 0-800-505-501 - Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;
0-800-500-335 або 116-123 - Національна "гаряча лінія" з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації;
0-800-500-202 - “Call-центр” Національної поліції України.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора