Поінформований – означає озброєнний

Дата: 22.10.2023 11:30
Кількість переглядів: 96

Фото без опису

Згідно зі статистикою Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ), торгівля людьми вийшла на третє місце за прибутками у міжнародному злочинному світі. Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Це явище є одним із найганебніших сьогодні, які існують у сучасному світі. Воно порушує права людини, принижує її честь та гідність.

З нагоди відзначення Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, з метою підвищення обізнаності учнів з цієї теми в Рубіжанському ліцеї були проведені наступні заходи:

- тематичні години спілкування з теми; 
- бесіди: «Правила поведінки в різних життєвих ситуаціях»;
- перегляд та обговорення відеофільма: «Скажи «Стоп» торгівцям людьми»;

Вчителі нагадали дітям, що торгівля людьми вважається сучасною формою рабства, і розглядається на міжнародному рівні як злочин, що карається законом.

У Рубіжанській гімназії №4 та №1 пройшов урок з поліцейським, який провела підполковник поліції Ткачова Олена Вікторівна, начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Луганській області. У контексті теми про безпеку в інтернеті обговорили протидію торгівлі людьми: чому не можна надавати незнайомцям особисту інформацію, контактувати з людьми, яких не знаєте, як реагувати на погрози і шантажування тощо. Діти отримали спеціальні буклети, які містили корисну інформацію про проблему торгівлі людьми та як уникнути потрапляння в цю ситуацію. Також переглянули та обговорили відеоролик, який розповідав про наслідки та шляхи запобігання торгівлі людьми.

В Рубіжанській школі №3 проведено серію заходів:

- учні 5-х класів переглядали та обговорювали соціальні відеоролики;
- учні 6-х класів на уроках історії знайомилися з формами первісної работоргівлі, порівнювали первісне рабство з теперішнім;
- учні 9 класів на правознавстві намагалися дати юридичну та правову оцінку торгівлі людьми, визначали коло потенційних жертв та злочинців.

Про причини та наслідки людської дискримінації, вчителі, батьки та учні зібралися на інформаційно-виховний захід «Людина - не товар», під час якого дізналися як діяти, щоб не потрапити на гачок работорговців.

В рамках дня боротьби з торгівлею людьми в Рубіжанській школі №10 пройшли різноманітні заходи: години спілкування «Людина- не товар», «Злочин, який не розголошується», відео лекторій соціального спрямування з подальшим обговоренням «Третє тисячоліття – рабство існує», «Торгівля людьми – це може трапитись з кожним», виготовлення інфографіки та буклетів «Торгівля людьми - сучасні прояви рабства», тощо. 

Жертвою торгівлі людьми може стати кожен, а знання – ефективний інструмент протидії!

Метою проведення всіх заходів – є висвітлення проблеми торгівлі людьми, необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідування злочинців, надання допомоги постраждалим особам.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора