Рубіжанські школярі взяли участь в обласних краєзнавчих читаннях

Дата: 02.11.2023 10:00
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

31 жовтня 2023 року за підсумками обласного конкурсу пошуково-дослідницьких робіт «Героїв пам’ятаємо імена» відбулися обласні краєзнавчі читання. Організатори – Департамент освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації спільно з Луганським обласним центром дитячо-юнацького туризму і краєзнавства. Зі словами вітання до присутніх звернулися головний спеціаліст відділу позашкільної, спеціальної освіти, закладів та установ обласної комунальної власності Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Наталія Жукова, директор Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства Тетяна Сідєльнікова.

У заході взяли участь понад двадцять дітей з різних населених пунктів Луганської області. З них – шестеро рубіжанських школярів, які презентували свої роботи за тематичним напрямом «Захисники Вітчизни – учасники антитерористичної операції в Луганській та Донецькій областях, волонтери». Пошукова робота учнівської молоді базувалась на інтерв’ю з учасниками подій, рідними, друзями, однокласниками, колегами та на матеріалах із сімейних архівів. Текстовий опис пошуково-дослідницької роботи підкріплювався фотоматеріалом.

Видатному рубіжанину, педагогу, викладачу, воїну АТО, громадському діячеві, активісту та співзасновнику ГО «Спілка ветеранів АТО м. Рубіжне», захиснику Рубіжного, який загинув, захищаючи рідне місто, Андрію Трощию, присвятила свою пошуково-дослідницьку роботу учениця Рубіжанської гімназії № 1 Олена Томко (керівник Ольга Авдєєнко).

Доповідь учня Рубіжанської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 10 Дуванова Владислава (керівник Марко Вороновський) присвячена захиснику-рубіжанину Олександру Самофалову.

Тема виступу учня 9-А класу Рубіжанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 Рубіжанської міської ради Єгора Прусака (керівник Олександра Заліпа) присвячена герою, випускнику Рубіжанської школи № 3, жителю м. Рубіжне, патріоту, вірному сину України Андрію Старікову, який попри проблеми зі здоров’ям пішов на війну, щоб захистити від ворога рідний дім. 

Учениця 9-Б класу Рубіжанського ліцею Тетяна Гончарова (керівник Вікторія Семениста) розповіла про дослідження життєвого і бойового шляху нашого земляка, педагога, людини, яка все життя віддала вихованню молоді – Віктора Єфименка.

Влада Топчій, учениця Рубіжанської гімназії № 4 (керівник Юлія Топчій), розповіла про військовослужбовця Національної Гвардії України Михайла Батарчука, який загинув, боронячи незалежність України. На заході була присутня дружина Михайла - Марія, яка висловила слова вдячності школярам за їх небайдужість, повагу і пам'ять до захисників України.

Станіслав Кравченко, учень 7-го класу Рубіжанської гімназії № 4, вихованець гуртка «Юні туристи-краєзнавці» Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді (керівник Юлія Боцун) презентував дослідницьку роботу, присвячену Артему Бузалову – молодому військовому, колишньому вихованцю, а потів – педагогу Центру туризму і краєзнавства, який добровольцем пішов на фронт, отримав тяжке поранення і тільки завдяки неймовірній силі духу зміг подолати усі труднощі.

Сьогодні найкращі сини та доньки України ціною власного життя виборюють незалежність та свободу нашої країни. З 2014 року чимало новітніх героїв з’явилося в Луганській області, в нашому рідному Рубіжному. Хтось загинув, когось поранено та скалічено, немало в полоні. Є й чимало таких, які стоять на сторожі держави і нині. Кожен з них гідний уваги. Тому усі учасники краєзнавчих читань висловили впевненість у тому, що ми всі повернемося в рідний край, а на площах наших міст майорітимуть жовто-сині прапори і лунатиме переможний Гімн України.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора