Патронат – «швидка допомога» в громаді для дитини та її сім’ї 

Дата: 02.11.2023 13:00
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Спеціалісти служби у справах дітей Рубіжанської міської військової адміністрації взяли участь в онлайн-семінарі на тему «Особливості рекрутування кандидатів та застосування патронату як складової системи захисту дітей в громаді», проведеному старшим фахівцем з соціальної роботи, експертом проєкту з складних випадків, методистом розвитку патронату в Україні Стригою Ларисою Іванівною за підтримки МБО «Партнерство «Кожній дитині». 

Тема патронату досить актуальна в наш час. У зв’язку з повномасштабним вторгненням рф на територію України, послуга патронату над дитиною на сьогодні набула ще більшої актуальності. Зазвичай це потреба влаштувати внутрішньо переміщених дітей, батьки яких зараз знаходяться на тимчасово окупованих територіях або відомостей про місцеперебування яких немає. 

Наразі в Україні створено 291 патронатну сім’ю. Патронатна родина замінила багатьом дітям перебування в закладах інституційного догляду. Наша громада також потребує сімей, готових допомогти дитині подолати складні життєві обставини і відчути себе щасливим, зростаючи у сімейному колі.
Що таке патронат? 

Патронат – «швидка допомога» в громаді для дитини та її сім’ї, яка перебуває в складних життєвих обставинах та немає можливості жити у своїй сім’ї або тимчасово бути поруч з родичами, знайомими соціально важливими для дитини особами. 

Яким дітям може знадобиться патронат? 

- Дітям, які за різних обставин тимчасово не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.
- Дітям, батьки або особи, які їх заміняють, померли чи пропали безвісти.
- Дітям, батьки яких потребують термінового лікування.
- Дітям, залишеним батьками без догляду, новонародженим дітям, від яких відмовились батьки.
- Дітям з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров’ю. 

Кому громада може довірити дитину?

Повнолітньому громадянину України, який:

- має позитивний досвід виховання дітей, старших 4 років;
- готовий прийти на допомогу «чужій» дитині та підтримати її сім’ю, яка перебуває в складних життєвих обставинах;
- має задовільний стан здоров'я, який дозволяє дбати про тимчасово влаштованих дітей;
- не був засудженим або позбавленим батьківських прав;
- має житло (власне, орендоване), де можна тимчасово розмістити патронатну дитину;
- разом з добровільним помічником – дорослим членом своєї сім’ї готові пройти професійну тренінгову програму;
- підтримує сімейні цінності та готовий працювати в команді професіоналів заради змін, щоб жодна дитина не зазнала страждань та виховувалася в безпечній люблячій сім’ї; 
- уклав договір про надання послуг з патронатом з відповідним органом опіки.

Що отримує дитина в патронатній сім’? 

Безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.

Що дає патронат батькам дитини?

Можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та воз’єднанню родини.

Що отримує патронатний вихователь?

Гарантовані заробітну плату, кошти на виховання дитини, комплексну професійну підтримку.

Яке фінансування послуг з патронату?

Для утримання та забезпечення потреб влаштованої під патронат дитини патронатний вихователь з державного бюджету щомісяця отримує соціальну допомогу, а саме:

- Грошове забезпечення розміром 2,5 прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини. 

Станом на 01.01.2023:

- на дитину до 6 років – 2272 грн. х 2,5 = 5680 грн.;
- на дитину від 6 до 18 років 2833 грн. х 2,5 = 7082,50 грн.;
- на дитину з інвалідністю виплата складає 3,5 прожиткових мінімуми відповідно до віку дитини – 7955, 50 грн. або 9915,50 грн..

Фінансування патронату з державного бюджету через міські чи районні УПСЗН:

- Грошове забезпечення за надану патронатним вихователем послугу: 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – 2684 грн. х 5 = 13420 грн.
- При влаштуванні двох і більше дітей, дітей, віком до1 року, неповнолітньої вагітної дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%.
- Сплату єдиного внеску за загальнообов'язкове державне соціальне страхування патронатного вихователя.

Куди звертатися по питанню створення патронатної сім’ї?

Якщо Ви – родина з досвідом виховання власних дітей, небайдужі до «чужої» дитячої долі та шукаєте роботу, то вам – у патронатні вихователі! 

Якщо Ви готові допомогти дитині подолати складні життєві обставини і відчути себе щасливим, зростаючи у сімейному колі, звертайтеся за консультацією до служб у справах дітей за місцем свого проживання або до служби у справах дітей Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області за телефоном: +380637654660.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора