Щороку 21 листопада в Україні відзначають День Гідності і Свободи

Дата: 21.11.2023 12:30
Кількість переглядів: 108

Фото без опису

Щороку 21 листопада в Україні відзначають День Гідності і Свободи. Цього дня українці віддають шану патріотизму й мужності громадян, які стали учасниками подій на Майдані Незалежності, піднялися на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

В цей день ми дякуємо всім гідним і вільним. Тим, хто зі щитом і хто на щиті. Для яких найважливішими цінностями були, є і будуть Гідність і Свобода.

Гідність і Свобода – руйнують імперії.
Гідність і Свобода – об'єднують країни та згуртовують громадян.
Гідність і Свобода – перемагають завойовників і диктаторів.
Гідність і Свобода – рушії поступу та добробуту України.
Гідність і Свобода – найважливіші інвестиції в майбутнє України.
Гідність і Свобода – це те, за що ми боремося і що надає нам силу. Те, що нас єднає і що ми виявляємо навіть у найважчі періоди нашої історії. Те, що втримало нашу оборону в найскладніші часи і що дасть нам силу вибороти Перемогу. Адже наша зброя, як і ми, заряджена нашою Гідністю і жагою Свободи.

Тож сьогодні пропонуємо переглянути добірку літератури та документальних фільмів про Революцію Гідності. Вшануймо патріотизм і мужність українців, які стали на захист прав і свободи національних інтересів українського народу!

«94 дні. Євромайдан очима ТСН». Це одна з перших документальних книг, яка на своїх сторінках зібрала до купи фoтoграфiчнi мaтерiали, щoб детaльнo відтворити перебіг трагічних подiй 94-х днiв Евромaйдану. Незaлежнo від того, якi реформи і трансфoрмації чeкають Укрaїну у подaльшому, цю сторінку її істoрії не забути ніколи, і дуже важливо рoзібратися, зрoзуміти і сприйняти нoву частину історії країни, такoю якою вона булa насправді.

Брати Капранови «Майдан. Таємні файли». Настав час дізнатися правду про Майдан. У Революції брали участь мільйони, але що насправді сталося тоді, й досі залишається таємницею. Що відбувалося за лаштунками Майдану? Хто платив за Революцію? Як ділили владу переможці? Хто і чому здав Крим та Донецьк? Яким дивом встояли Одеса і Харків? Герої цього журналістського розслідування не тільки ті, хто стояв на сцені, але й ті, хто ховався за лаштунками, хто їздив до Януковича і хто сперечався з Європою, захоплював адмінбудівлі, сидів у буцегарнях, а також воював, лікував, працював для того, щоб Революція перемогла.

Леонід Фінберг, Уляна Головач «Майдан. Свідчення». Ця книга – добірка свідчень про події Революції Гідності в Україні (листопад 2013 – лютий 2014 років). Зібрано та публікуються розповіді оборонців, медиків, священників, митців – людей різного віку та фаху, мешканців практично всіх регіонів країни. Вони були учасниками й свідками Майдану – етапу «народження нової нації». Майдан, поза сумнівом, стане одним із важливих символів української новітньої історії. Багатоголосся думок, представлених у книзі, ми певні, зацікавить як сьогоднішніх, так і прийдешніх читачів.

Володимир Кадигроб – «#EUROMAIDAN – HISTORY IN THE MAKING». В основу книги лягли кращі знімки українських фотографів, зроблені під час Революції Гідності в листопаді 2013 – лютому 2014. Вони доповнені хронологією подій, описом головних явищ Майдану та картою протистоянь.

«Майдан від першої особи. 45 історій революції гідності». У книзі історію Майдану розповідають 45 осіб, які були безпосередніми учасниками тих подій. Серед них – студенти і підприємці, представники Самооборони Майдану і його духовна варта, автомайданівці, волонтери, журналісти, митці, правозахисники, політики.

Документальні фільми:

«Еволюція Гідності» (2014), документальний фільм, режисери Ольга Читайло та Артем Лагутенко. Соціальний проект від відомого українського продакшена «ТТБ-Студія», в котрому автори шукають відповіді на наболілі питання суспільства. 

Які зміни відбувалися в Україні впродовж 2014-2019 років і хто їх втілював? Які очікування українців не виправдалися, а які досягнення стали настільки звичними, що ми часто навіть не помічаємо їх? Чого вдалося уникнути, коли держава після Революції Гідності обрала новий курс? Чи ставить громадянин постмайданної України собі ці запитання?

Колапс економіки і соціальної сфери – от що загрожувало країні в умовах військової агресії, втрати територій і внутрішньополітичної нестабільності. Яка команда і за яку ціну змогла втримати Україну від дефолту, гіперінфляції, голодних черг і замерзлих батарей?

Фільм побудовано на прийомі порівняння, повідомляє прес-служба телеканалу. П'ять основних епізодів стрічки – це заочний «діалог» між жителем України та мешканцем однієї з територій, що залишилися в орбіті колишньої імперії, відомої як «русский мир». Щоб зняти реальні історії життя у Вірменії, Киргизстані, Придністров'ї та Росії, чимало епізодів оператору-постановнику Віктору Левчуку доводилося знімати практично в режимі прихованої камери.

Окрема сюжетна лінія фільму – реконструкція роботи тих, на кого після Майдану лягла вся відповідальність за майбутнє пограбованої країни. Події того часу ексклюзивно коментує керівник тодішнього центру прийняття рішень – Кабінету міністрів, глава двох постмайданних урядів Арсеній Яценюк.

Як вдалося відновити контроль над ситуацією, забезпечити фінансування армії, стримати агресора, не допустити розрухи й гіперінфляції? Чому після двох надважких років Україні вдалося вийти на економічний ріст? Про все це автори запитували в Арсенія Яценюка, а також Володимира Гройсмана, Олександра Турчинова, Арсена Авакова, Лілії Гриневич, Наталії Яресько.
https://www.youtube.com/watch?v=LH3qtyOc9KM

«Жіночі обличчя революції» (2014), документальний фільм, режисер Наталія П'ятигіна Про жінок, які опинилася на майдані з різних причин, та всіх їх об’єднала любов до України: мати, яка опинилася по інший бік барикад від власного сина, дружина, що боролася за майбутнє разом із чоловіком, дівчина, котра знайшла і втратила своє кохання у революції. Всі вони розповідають про події, які назавжди змінили їхні життя та життя всієї країн
https://www.youtube.com/watch?v=bzgEE8i360g

«Зима, що нас змінила» (2013–2014). Проєкт складається з декількох документальних фільмів. Кожен з них має свою історію: «Небесна сотня» про 3 дні коли постраждало понад 100 людей, «Перша смерть» про першого вбитого – Сергія Нігояна, «Коктейлі Грушевського» про події після насилля над студентами на майдані, «Межигір'я. Батіна хата» про житло Януковича, «Самооборона» про те як виникав опір поліції, «Пожежа у Будинку Профспілок» про страшну подію в будівлі, та «Автомайдан».
https://www.youtube.com/embed/UC-iUFIsRNk

«Майдан. Мистецтво спротиву» (2014). Фільм, знятий за всіма канонами західної телевізійної документалістики. Динамічний монтаж, багато закадрової музики, людських історій, розказаних від першої особи. Основну історію спротиву розповідає в кадрі сам режисер фільму – телеведучий, актор і письменник Антін Мухарський.
https://www.youtube.com/watch?v=JudEEhp4pf4
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора