Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років

Дата: 25.11.2023 11:30
Кількість переглядів: 89

Фото без опису

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років. Цьогоріч День пам’яті припадає на 25 листопада. Трагічні події та злочини, які відбуваються сьогодні, демонструють нам, що жива пам’ять надзвичайно важлива, що ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані. З метою виховання в учнів почуття поваги до історії нашого народу, її найтрагічніших сторінок, виховання патріотів своєї держави, ознайомлення дітей із трагічним минулим нашого народу в закладах освіти Рубіжанської територіальної громади пройшли різноманітні заходи, під час кожного з них усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих під час Голодоморів.

Акції пам’яті в Рубіжанській ЗШ І-ІІІ ст. № 3 пройшли нестандартно. Учні 1-7 класів разом з класними керівниками здійснили екскурсію до Національного музею Голодомору (онлайн). Співробітники музею провели відеоекскурсію й освітнє заняття, під час якого висвітлили тему геноциду українців 90 років тому й сьогодні. Відеоекскурсія з використанням пісочної анімації пройшла у форматі розповіді школярки про відвідини Музею. Дуже цінним було те, що співробітники музею зосередили увагу на розповіді про людяність, яка допомагала українцям вижити в ті жорстокі часи. Класні керівники 8-9 класів провели хвилини пам’яті «Голодомор. Пам’ятаймо разом!» та години спілкування «Трагічна сторінка в пам’яті народу».

У Рубіжанській гімназії № 4 20 листопада учителем історії Інессою Петросян для учнів 5-9 класів і вчителів був проведений історичний екскурс “Голодомор... Збережи правду. Збережи пам’ять”. Були представлені докази масового знищення українців, причини геноциду, шокуюча правда про реальну кількість втрат у ці страшні роки. Наприкінці заходу були проведені історичні паралелі часів, які розділяє 90 років, коли росія знову краде зерно, знову знищує українців, здійснюючи акт геноциду. 21 листопада 2023 року учні здійснили віртуальну екскурсію до Музею Голодомору, який знаходиться у м.Києві.

З метою поглиблення знань та виховання почуття патріотизму, співчуття та гідності, для учнів Рубіжанської гімназії № 1 були проведені "Уроки Пам'яті". Кожен з них був присвячений Голодомору, вшануванню його жертв, розвитку в учнів почуття відповідальності за історію своєї країни.

Протягом тижня в Рубіжанській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №10 учні та вчителі згадували про трагічне минуле свого народу. Під час години спілкування «Горить свіча… А, може, то Душа?» школярів ознайомили з діями комуністичного тоталітарного режиму, що вчинив злочин геноциду проти українського народу. Учням середніх класів було запропоновано переглянути документальні відеоматеріали «Незламні» (згідно з рекомендаціями Інституту Національної пам’яті), що дали змогу унаочнити жорстокі факти із життя українського народу у 1932-1933 роках. За ініціативою учасників рою «Нащадки козаків» був організований усний журнал «Пам’ять, що рятує: голоси правди», присвячений окремим історіям людей, які не мовчали про Голодомор. 

У Рубіжанському ліцеї на єдиних годинах спілкування «Незабудка – біль душі і пам’ять серця», «Без війни, без вини…Голодомор», «Українська ніч 1933р.», «Україна пам’ятає» нагадали , що пам’ять про мільйони загублених життів співвітчизників змушує всіх нас вкотре зрозуміти, ким ці криваві сторінки було написано. На тематичних інформаційних хвилинках переглянули та проаналізували відеоролік «Ти приніс мені яблуко? Де б ти не був» (згідно рекомендацій Інституту Національної пам’яті). На уроках пам’яті «Вогонь скорботи навіки», «Голод 1932-1933 років – біль серця всієї України» вшанували всіх, хто загинув у голодні роки. 

Пам’яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду у 1932-1933рр був присвячений спільний виховний захід Рубіжанського ліцею та комунального закладу Міський музей. Співробітник його Ямполь Тетяна розповіла присутнім про Голодомор, про спогади наших земляків, які були свідками страшних подій 30-х років ХХ століття. Мешканці нашої області змушені були пройти через знущання влади, зраду близьких, злиденність та постійний страх. Якими словами можна описати страждання України, що поклала в землю мільйони своїх синів і дочок? Ще довго-довго з покоління в покоління будуть передавати батьки синам і донькам, а ті – своїм дітям спогади про тих, хто залишив земне життя у пекельних муках. У світовій історії не зафіксовано голоду, подібного до того, що випав на долю України – однієї з найродючіших країн світу. 

Також, закликаємо всіх людей світу в суботу 25 листопада о 16-00 як і всі учасники освітнього процесу навчальних закладів долучитися до загальнонаціонально акції “Запали свічку” і засвітити свічку у своїх домівках як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу України й готовності докласти зусиль, щоб геноцид не повторився.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора