Тиждень Права в школах Рубіжного

Дата: 26.11.2023 14:00
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

З 20 по 24 листопада 2023 року в закладах освіти Рубіжанської територіальної громади з метою підвищення рівня правової культури здобувачів освіти, а також поінформування їх щодо конституційних прав та обов’язків, можливостей їх реалізації та захисту, проведено Тиждень правових знань.
У Рубіжанській СШ №10 пройшло багато різноманітних цікавих заходів для школярів: години-міркування «Ти маєш права, ти маєш обов’язки», інформаційні хвилини «Правові перерви», соціальне опитування «Чи знаю я свої права?»... На уроці-суді «Пригоди Колобка та його товаришів» діти разом з учителем правознавства проаналізували ситуації, які трапилися з героями: втеча неповнолітнього з дому та дружба з «поганою» компанією. Під час заняття учні 9-х класів проаналізували протилежні думки щодо обвинувачених – Колобка та бабусі з дідусем. Так учасники суду навчалися формулювати та захищати свою точку зору, аргументувати свою думку, що сприяє критичному мисленню.

Також був проведений флешмоб «Я маю право» з метою закріплення знань та інформованості учнів щодо реалізації та захисту їхніх прав, гарантованих Конституцією.

У рамках тижня правових знань практичним психологом було проведено заняття з учнями початкових класів, під час яких діти із задоволенням розглядали ілюстрації казкових персонажів, відгадували назви відомих казок, в яких порушуються права головних героїв. Початківці зрозуміли, що всі на світі діти мають однакові права на щасливе дитинство та правовий захист, ніхто не має права їх кривдити. 

У Рубіжанській ЗШ №3 для підвищення рівня правової культури школярів, а також інформування учнів щодо їхніх конституційних прав та обов’язків, організовано та проведено онлайн виставку учнівських малюнків «Кожна дитина має право», а також групову консультацію «У світі прав дитини» з метою ознайомлення з головними нормативними документами, які захищають права дитини. Учні 5-9 класів розгадували інтерактивні кросворди «Запитання від Феміди», грали в правове лото та відкривали для себе світ юридичних професій під час «Правового експресу». 

У рамках правового тижня у Рубіжанській гімназії №4 пройшла зустріч учнів з психологом, під час якої діти 7 класу поспілкувалися на тему: “Що ми знаємо про свої права та обов'язки”. Вони дізналися з якого віку та за яких обставин настає адміністративна та кримінальна відповідальності, які види покарань можуть застосовуватися для неповнолітніх. Пригадали служби та телефони організацій, які допомагають при порушенні прав дітей. У 5 класі пройшла бесіда “Знайомимось з правами дитини”, у 6 класі - “Права людини: вивчай, знай, користуйся”. Учні повторили свої права, навчилися їх відстоювати. На уроках інформатики виготовили плакати-памʼятки “Я і мої права”. Плакати були оприлюднені у соцмережах, у групах учнів і батьків. На уроках зарубіжної літератури у 5, 6 і 7 класах, на літературному читання у 3 класі були проведені бесіди та дискусії про права літературних героїв. У 3 класі йшлося про казки, у 5 класі - про булера “Хлопчика-Зірку”, у 6 - про героїв “Різдвяної пісні в прозі” Ч.Діккенса, у 7 класі - про утиски прав і свобод дорослих і дітей під час нацистської окупації, у концтаборах (за романом Джона Бойна “Хлопчик у смугастій піжамі”). Учні старших класів разом з учителями Інессою Петросян та Юлією Топчій узяли участь у тренінгу “У пошуках права”, який проводили фахівці Музею Голодоморів.

Цього тижня Рубіжанська гімназія №1 стала ареною для вивчення та розуміння прав дітей. Учні 3–9 класів занурилися в захопливий світ міжнародних стандартів прав, розширюючи свої знання про власні права та обов'язки. Пройшли виховні години спілкування та перегляд відеороликів «Дитина має право», «Твій вік – твої права», «Права людини», «Права та обов'язки дитини. Знати, розуміти, виконувати», «Класифікація прав людини». На цих заходах діти не лише засвоїли важливі принципи, а й здобули глибше розуміння своєї ролі у суспільстві, навчаючись правильно захищати свої права.

У Рубіжанському ліцеї тиждень відкрився Турніром правознавства, щоб в ігровій формі сприяти формуванню правових знань в галузі прав людини й громадянина, виховувати в учнів повагу до себе та інших. На виховних годинах розглядалася «Декларація прав дитини. Проблема дитинства у світі та в Україні». На уроках правознавства проаналізували причини прийняття Декларації, показували її роль і значення в захисті прав людей. Під час виставки малюнків «Я та Україна» учителі побачили ставлення дитини до власної держави. 

Усі проведені заходи в рамках тижня правових знань підвищать зацікавленість та інтерес молодого покоління до законів. Знай свої права та виконуй обов'язки, і будеш жити в правовій державі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора