Рубіжанський меморіал. Носенко Микола Анатолійович

Дата: 11.12.2023 10:00
Кількість переглядів: 719

Фото без опису

Фото без опису

Носенко Микола Анатолійович.

Народився у 1994 році у м. Свердловськ Луганської області. Професійний військовик, головний сержант. Понад 10 років служив у 4-й бригаді оперативного призначення імені С.Михальчука Національної гвардії України (смт Гостомель Бучанського району Київської області). Брав участь в антитерористичній операції та операції Об’єднаних сил на Сході України; від 24 лютого 2022 — у відсічі повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну. 

Велику війну головний сержант Носенко зустрів у складі батальйонно-тактичної групи на околицях смт Трьохізбенки на Луганщині. 26 лютого 2022 з боку окупованого бойовиками так званої ЛНР міста Красний Лиман до зруйнованого мосту через річку Сіверський Донець стала наближатися ворожа колона з 16 танків Т-72 та 2 бойових броньованих машин. Окупанти почали жорстокий обстріл гвардійських позицій. Гвардійцям вдалося три години стримувати наступ російсько-окупаційних військ. Головний сержант Носенко при цьому здійснював координацію роботи вогневих засобів для відбиття атаки ворога й особисто організовував прикриття відходу наших військових. Воював також поблизу смт Новоайдар Щастинського району та м. Сіверськодонецьк. 

Загинув під час бойової операції 6 квітня 2022 року у Рубіжному, за яке на той час точилися інтенсивні бої. З метою виявлення прихованих ворожих позицій група техніків безпілотних авіаційних комплексів приступила до ведення аеророзвідки та запустили квадрокоптер, однак об 11:20 противник відкрив шквальний вогонь по операторах і збив сам апарат. За підрахунками техніків, коптер упав на територію Рубіжанського картонно-тарного комбінату. Знаючи, що через технічні проблеми на квадрокоптері міститься цінна інформація, яка не повинна потрапити в руки ворогу, головний сержант Носенко відправився на його пошуки. На території комбінату він виявив російську військову базу. Під час нерівного бою Микола Носенко загинув, однак по рації встиг зв’язатися з українськими артилеристами. Завдяки наданим ним координатам було ліквідовано 50 окупантів, знищено 2 бронетранспортери, 3 бронеавтомобілі та паливозаправник.

Посмертно головному сержанту Носенку Миколі Анатолійовичу за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Указом Президента України №894/2022 від 27 грудня 2022 року присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Рубіжанська міська військова адміністрація висловлює слова співчуття близьким та друзям загиблого Героя!

Вічна пам’ять та шана Герою!
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора