14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 15.12.2023 12:30
Кількість переглядів: 93

Фото без опису

14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Саме цього дня 1986 року було завершено спорудження захисного саркофага над зруйнованим енергоблоком. Це була перша серйозна та важлива перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху. Відповідно до Указу Президента, починаючи від 2006 року, саме 14 грудня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль і власного життя, зуміли зупинити ядерного монстра. З метою збагачення знань учнів про аварію на ЧАЕС та її наслідки, упровадження елементів екологічного виховання, розвитку почуття вдячності та вшанування подвигу ліквідаторів у закладах освіти Рубіжанської територіальної громади пройшли різноманітні заходи.

У цей день Рубіжанська гімназія № 1 перетворилася на особливий закуток пам'яті, щоб вшанувати та віддати належне тим, хто безстрашно вступив у вирішальну боротьбу з найбільшою техногенною катастрофою в історії людства - аварією на Чорнобильській АЕС. Загальношкільна виховна година стала особливим часом для навчання, вдячності та пам'яті. Перед нами відкрилися сторінки історії, які завжди варто пам'ятати. Усі зібралися разом, щоб не лише вшанувати подвиг учасників ліквідації наслідків аварії, але й засвоїти невичерпну важливість миру, безпеки та відповідальності перед природою та нашими нащадками.

Напередодні цього дня у Рубіжанській гімназії № 4 розпочався цикл інформаційних хвилинок, на яких учні пригадали подію 26 квітня 1986 року та її наслідки, вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів катастрофи, згадали зустрічі з ліквідаторами, які проходили в актовій залі гімназії у минулих роках, пригадали їхні історії. 

До вшанування подвигу ліквідаторів приєдналися й учні та вчителі Рубіжанської ЗШ І-ІІІ ступенів № 3. Для учнів 1-9-х класів проведено інформаційну хвилинку «Стежками Чорнобильського лиха». Учні 1-4 класів взяли участь в уроках-реквіємах «Чорнобиль не має минулого», 5-6 класи здійснили віртуальні уроки-подорожі «Чорнобиль. Зона відчуження: подорож крізь роки», 7-9 класи взяли участь в дискусійному полі «Трагедія Чорнобиля». Учителі географії звернули особливу увагу дітей на техногенні катастрофи в історії людства та їх негативні наслідки. Під час заходів діти познайомилися з особливостями життя в 30-кілометровій зоні відчуження сьогодні, вшанували величний подвиг перших ліквідаторів, і як виявилось багато учнів знають про цей подвиг, як то кажуть, з перших уст, бо їх дідусі та родичі брали участь у ліквідації наслідків катастрофи.
 
У Рубіжанському ліцеї на виховних годинах, інформаційних хвилинках учням розповідали про те, що вчинки ліквідаторів врятували мільйони життів. Діти переглянули презентації, відеоролик “Доля перших 10 пожежників”, вшанували пам'ять тих ліквідаторів, хто не дожив до цього дня, чиє життя та здоров’я забрав невидимий ворог – смертоносне радіоактивне випромінювання. 

У Рубіжанській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №10 було організовано ряд заходів : інформаційні хвилини «Трагедія Чорнобиля» для всіх здобувачів освіти закладу, уроки пам’яті «Чорнобиль не має минулого часу», «Чорнобиль… Трагедія… Наслідки…» для учнів початкових класів; круглий стіл «Чорнобиль: героїзм людини і безсилля», «Дзвони Чорнобиля» для учнів 5, 7 класів; учителем історії був проведений репортаж «Чорнобиль у серці України, а тінь його по всій Землі» для учнів 6 класів; година-реквієм «Чорнобиль, вічний біль; його героїв не забуде людство» для учнів 8-9 класів, а також вчителем мистецтва організована онлайн-виставка «Чорнобиль очима дітей».

У цей день ми згадуємо тих, хто усвідомлено й жертовно віддав за нас своє життя у ядерному котлі та врятував країну й світ від радіаційного забруднення. Вони є справжнім прикладом патріотизму, мужності та самовідданості. Сьогодні Україна та увесь світ зіткнувся з проблемою ядерного тероризму, тому надзвичайно важливо говорити з дітьми про ядерну загрозу, виховувати в дусі поваги до тих, хто рятував наше майбутнє.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора