Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Дата: 15.12.2023 15:30
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

25 листопада 2023 року стартувала щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», метою якої є привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок. Ці проблеми є актуальними у наш час, адже навіть Всесвітня організація охорони здоров’я визначає насильство як глобальну загрозу здоров’ю.

Рубіжанська ЗШ І-ІІІ ступенів № 3 розпочала цю акцію з загальношкільної інформаційної хвилинки «16 днів проти насильства. Погляд крізь історію», під час якої учні та вчителі познайомилися з історією запровадження акції, датами проведення заходів, адже кожен з них має глибоке історичне коріння. Для того, щоб ефективно протидіяти насильству, важливо розуміти його історичні витоки.

У Рубіжанській гімназії №4 пройшли виховні години під гаслом “Я маю право жити без насильства”. Заходи мали красномовні назви: "Мій улюблений світ без насилля", "Скажемо насильству STOP", “Моя приватність”, "Стоп Sexтинг". У 5 класі учні повторили інформацію про види насилля, обговорили, як можна себе захистити, проаналізували ситуації в реальному житті й у казках, де трапляється насильство. У 6 класі діти ознайомилися із формами насилля, його наслідками; усвідомили можливості різних стилів реагування, навчилися використовувати ефективні способи вираження невдоволення. Семикласники розглянули ознаки домашнього насилля, пригадали, які види домашнього насилля існують, як вони проявляються. У 8-9 класах обговорили, що таке приватність, особиста інформація, політика приватності, як обмежити хейт-спіч в інстаграм. Скористалися нагадайками з котами від Школи безпеки ТЯМ. Обговорили причини секстингу та шляхи його подолання, дізнались про відповідальність за секстинг, ознайомились з законом України "Про захист суспільної моралі".

У Рубіжанському ліцеї стартували заходи в рамках акції, аби привернути увагу до проблем подолання насильства в сім’ях та жорстокого поводження з дітьми. На жаль багато дій можна назвати насильницькими, проте не всі учні про це знають. Можливо, саме тому багато підлітків зазнають насильства, не усвідомлюючи цього. Коли насильство чиниться поруч із нами, ми можемо й повинні зупинити його. Тому просвітницькі заходи проти насильства в рамках акції проводяться в Рубіжанському ліцеї щороку. 

У Рубіжанській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №10 пройшли круглий стіл для педагогічних працівників «Насильство під час війни», інформаційні хвилини, присвячені Міжнародному дню викорінення насильства щодо жінок, відеолекторій «Що таке насилля. Його форми. Як себе захистити», а також усний журнал «Рабство – це не міф» (до Міжнародного дня боротьби з рабством). В умовах здобуття учнями освіти в онлайн-формі, зросла кількість ризиків насильства та експлуатації дітей в мережі «Інтернет». З метою поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій дітьми та молоддю для учнів початкових класів пройшли заняття з елементами гри «Позитивні й негативні сторони Інтернету», тренінг «Інтернет – друг чи ворог?», інформаційні хвилини «Корисні поради». Інтернет – це лише інструмент для пошуку відповідей на запитання, спілкування на відстані. Користуватися інтернетом треба з розумом!

Сьогодні поширена проблема як фізичного, так і емоційного насильства. Булінг, побиття та знущання, ізоляція – це соціальні біди, які крадуть дитинство, роблять дітей передчасно дорослими, перекреслюють людське в людині. І коли насильство чиниться поруч з нами, ми не маємо права закривати на це очі, ми мусимо зупинити його!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора