Патронат над дитиною - допомога у складних життєвих ситуаціях

Дата: 20.12.2023 11:30
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

Патронат над дитиною - допомога у складних життєвих ситуаціях.

Фахівці служби у справах дітей Рубіжанської міської військової адміністрації взяли участь у вебінарі на тему «Патронат над дитиною: значення, сутність, пошук потенційних кандидатів», організованому службою у справах дітей Луганської обласної державної адміністрації за підтримки Міжнародної благодійної організації Партнерство «Кожній дитині». 

До участі у вебінарі були запрошені методист розвитку патронату в Україні Лариса Стрига, представники освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення Рубіжанської міської військової адміністрації.

Виступила заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Катерина Безгинська, яка наголосила, що кожна дитина, яка залишились без батьківського піклування, повинна виховуватися в родині. Наразі тема розвитку сімейних форм виховання досить важлива, не повинно бути дітей без сімейних форм виховання.

У зв’язку з повномасштабним вторгненням рф на територію України, послуга патронату над дитиною на сьогодні набула ще більшої актуальності. Лариса Стрига зазначила, що у воєнний час жінки доглядають своїх чоловіків після бойових поранень, вони перебрали на себе нові складні обов’язки, у зв’язку з чим не завжди мають змогу приділяти необхідну та достатню увагу своїм дітям. В таких саме ситуаціях і стане в нагоді патронатна сім’я. 

Сімейний патронат допомагає дітям, чиї батьки деякий час не можуть опікуватися ними в силу різних життєвих обставин. За час перебування дитини в патронатній сім’ї, тато та мама можуть впоратися із труднощами, щоб потім повернути дитину додому. Така можливість існує завдяки патронату.

Патронатна сім’я – тимчасова форма влаштування: термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. Коли є обставини, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя триваліший термін, орган опіки та піклування може його продовжити, однак не більше ніж до шести місяців. Але цьогоріч із травня змінили часові рамки, тож тепер дитину можуть залишити у патронатній сім’ї до закінчення дії воєнного стану.

Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів своєї сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй родині. Патронатним вихователем може бути повнолітній громадянин України, який має досвід виховання дитини й відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання і реабілітації дитини. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї (який теж пройшов спеціальний курс підготовки).

Для утримання та забезпечення потреб влаштованої під патронат дитини патронатний вихователь з державного бюджету щомісяця отримує соціальну допомогу.

Досить важливим у наш час є те, що патронатний вихователь отримує гарантовану заробітну плату та кошти на виховання дитини.

Якщо Ви шукаєте роботу та ця інформація виявилася для Вас корисною, Ви небайдужі до дитячої долі та виявили бажання створити патронатну сім’ю, звертайтеся за консультацією до служби у справах дітей Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області за телефоном: +380637654660.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора