Психічне здоров’я дітей під час війни

Дата: 25.12.2023 15:30
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

Шановні батьки Рубіжанської громади! 

Медичні працівники комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги»  Рубіжанської міської військової адміністрації часто під час війни  стикаються з випадками, коли діти мають певні психологічні розлади, відхилення в поведінці.

Ми всі розуміємо, що у зв’язку з війною діти вимушені страждати. Адже вони втрачають звичайну повсякденність та впорядкованість життя, коли навчання чергуються з повітряними тривогами, вибухами, сховищем в укриттях. Постійні тривоги, ракетна небезпека, загроза обстрілів, необхідність спускатися до бомбосховища, невизначеність у завтрашньому дні травмують дітей психологічно, провокують тривожні стани, підвищують ризики розвитку посттравматичного стресового розладу та депресії, які напряму впливають і на фізичне здоров’я. 

Але ситуація не безвихідна. У часи невизначеності та стресу дитина особливо потребує емоційного контакту зі значимими дорослими. Це може бути читання разом, гра або фізична активність. Необхідно забезпечити дитині базові потреби: бути поруч з рідними, мати прихильне соціальне оточення, можливість нормального сну та достатньо ігор, доступ до освіти та гарантованої  медичної допомоги. 

Ось які поради про те, як підтримати дітей у часи невизначеності та стресу, надають фахівці ЮНІСЕФ:
Запитайте у дитини, як вона почувається, дізнайтеся, як дитина бачить події та як реагує на них…
Будьте відкриті і говоріть з дитиною зрозумілими для неї словами…
Говоріть про емоції, дозволяйте себе обіймати та обіймайте у відповідь…
Поділіться з дитиною власними відчуттями, планом на випадок надзвичайних подій…
Залучайте дитину до позитивної діяльності, нагадуйте про режим дня…
Дбайте про себе…
Обережно закінчуйте розмови.

Якщо виконувати ці поради, то в більшості випадків дітей можна уберегти від психологічних наслідків, тому що, з одного боку - діти дуже вразливі, а з іншого - не  менш гнучкі, лабільні і мають високий ресурс життєстійкості. 

Тому,  за прогнозами фахівців, приблизно сім із десяти дітей здатні перетравити стрес без важких наслідків (якщо матимуть підтримку оточуючих). А три із десяти все ж таки потребуватимуть фахової допомоги психологів, соціальних і медичних працівників. Батьки повинні розуміти, що у випадках наявності у дитини психологічних проблем обов’язково треба звертатися до фахівця.

Медичні працівники КНП “ЦПМСД”  Рубіжанської міської військової адміністрації пройшли базову підготовку по веденню психічних розладів  і готові  надати необхідні поради і допомогу, а в разі необхідності скерують до профільного фахівця. 

Рубіжанські медики разом із батьками стоять на захисті психічного здоров’я наших дітей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора