Працюємо там, де опинились

Дата: 02.01.2024 13:00
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

Комунальний заклад «Рубіжанська публічна бібліотека» Рубіжанської міської ради Луганської області вже більше, ніж півтора року працює у режимі «переміщеної бібліотеки». Бібліотекарі відгукуються на інформаційні потреби користувачів та роблять все від них залежне у тих умовах, в яких знаходяться.

Протягом 2023 КЗ «РПБ» здійснювала професійну діяльність онлайн, розміщуючи інформацію у Фейсбуці на двох сторінках «Долаючи Рубежі» https://www.facebook.com/profile.php?id=100022177757539 та Рубіжанська дитяча бібліотека http://surl.li/nrwm і в Інстаграм @Biblioteka_Rubizhne.

Використовуючи можливості соціальних мереж, бібліотекарі намагаються допомагати користувачам та підписникам в організації змістовного дозвілля, в підвищенні IT грамотності, в отриманні корисної актуальної інформації, в онлайн доступі до інформаційних ресурсів та повнотекстових баз даних. На сторінках бібліотеки можна знайти контактну інформацію державних і громадських організацій, що опікуються проблемами ВПО, спільнот, що займаються волонтерством. Висвітлюються теми психологічної реабілітації, організації освітнього процесу членів громади, надається інформацію про можливості отримання медичної допомоги членами громади та поради в організації здорового способу життя в евакуації.

Більшість літературних оглядів та рекомендацій присвячена літературі, яка актуалізує знання з історії України, новій українській літературі, кращим літературним творам минулих років.

Створювалися електронні продукти: дописи, віртуальні виставки, відеоролики. Під рубриками: «Бібліотекар рекомендує», «День народження письменника», «День у календарі», «Знай наших», «Відомі українці» , «Школа здоров’я», «Говоримо українською правильно». Підготовлено 347 публікацій, 28 відеопрезентацій. Їх мали змогу перечитати 4,5 тис підписників.

Для успішної роботи бібліотекарі постійно працюють над підвищенням кваліфікації. Цього року дізнавалися про новації у царині авторського права на вебінарі ВГО Українська бібліотечна асоціація, знайомилися з інноваційним досвідом публічних бібліотек України під час онлайн марафону «БібліоFashion Львівщини», разом з колегами з Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки вчилися використовувати можливості штучного інтелекту в роботі. Протягом року взяли участь у 22 заходах та отримали 12 сертифікатів.

Для «Книжкової полиці в гуманітарному хабі «Моя Луганщина» Рубіжанської міської військової адміністрації, що розташований у м. Вінниця, було отримано 78 примірників книг, зібраних школярами Київщини та 50 примірників від Українського інституту книги. Анонсовані надходження книжок в рамках проєктів ГО «Біблотечна країна «Польська полиця» і «Мережевий бібліотечний шелтер». Це стане початком відродження актуального бібліотечного фонду у майбутньому.

Бібліотека відновила партнерські зв’язки з переміщеними організаціями громади, встановила зв’язки з організаціями за місцем проживання працівників: гуманітарні штаби Рубіжанської міської військової адміністрації у Вінниці і Щастинської районної адміністрації у Кропивницькому; Кіровоградською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д. І. Чижевського та Сарненською дитячою бібліотекою Рівненської області.

На локаціях партнерів для ВПО з Луганщини пройшло 25 офлайн заходів: майстер-класи до Дня Матері, патріотично-розважальний захід до Міжнародного дня молоді в Україні, Дня Незалежності України, розважальна програма «Зірки запалюй до свята Миколая» та ін.

Ні одна бібліотека сьогодні не може працювати без використання сучасних технічних засобів, тому, дивлячись у майбутнє, Рубіжанською публічною бібліотекою були зроблені кроки для покращення матеріально-технічної бази: заповнена форма на отримання комп’ютерної техніки у рамках співпраці Української бібліотечної асоціації з The Educational Equality Institute, неурядової організації, що базується в Норвегії; заповнювалися анкети на отримання допомоги від Громадської організації «Бібліотечна країна», розроблений проєкт «Надання культурних послуг в гуманітарному хабі».

Рубіжанські бібліотекарі разом із своєю громадою та за підтримки керівництва Рубіжанської міської військової адміністрації працюють, навчаються і навчають інших, беруть участь в роботі нових проєктів, стають волонтерами там, де вони потрібні.

Можливо, саме завдяки такому переосмисленню своєї ролі у житті громади, можна впевнено говорити про позитивні прогнози щодо подальшого розвитку роботи публічної бібліотеки зараз і після перемоги та деокупації Рубіжного.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора