Служба у справах дітей Рубіжанської міської військової адміністрації долучилась до участі у вебінарі «Організація догляду і виховання дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, що відповідають інтересам дитини»

Дата: 03.01.2024 13:00
Кількість переглядів: 45

 

Фото без опису

26.12.2023 року служба у справах дітей Рубіжанської міської військової адміністрації долучилась до участі у вебінарі «Організація догляду і виховання дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, що відповідають інтересам дитини», організованому Громадською спілкою «Українська мережа за права дитини». 

Експертка з питань місцевого самоврядування, інтегрованих соціальних послуг, захисту прав дітей, Любов Солодухіна, зазначила, що важливими формами влаштування дитини є сімейні форми. Спікерка наголосила, що саме сім’я є важливим соціальним осередком формування особистості дитини, адже в процесі сімейного виховання та спілкування, формуються не лише пізнавальні властивості людини, а й важливі складові психічного життя: самооцінка, усвідомлення власного «Я» тощо.
 
Як в міжнародному, так і в українському законодавстві акцентовано увагу на важливість для дитини її біологічної сім’ї, на своєчасне усунення усіх проблем аби не роз’єднувати дитину з батьками, на право дитини спілкуватися з батьками, якщо вона з ними не проживає. Конвенція ООН про права дитини визначає, що дитині для повного і гармонійного розвитку необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові і розуміння.

Експертка наголосила, що згідно з Конвенцією про права осіб з інвалідністю діти з інвалідністю мають ті ж самі права людини, що і всі інші діти та повинні виховуватися виключно в сім’ї. 

Пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є національне усиновлення. Також є інші форми влаштування: опіка/піклування, прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу, державні інституційні заклади та міжнаціональне усиновлення. За пріоритетністю міжнаціональне усиновлення йде після усіх цих форм влаштування. Влаштування дітей до інтернатних закладів не звільняє орган опіки та піклування вживати заходи для влаштування дітей в родину в своїй державі. Тобто, перебуваючи в державному закладі дитина має всі можливості в подальшому виховуватися в люблячій українській сім’ї. В разі, якщо не знайшлись кандидати, бажаючі взяти дитину з державного закладу на виховання в родину, розглядається питання міжнаціонального усиновлення.

Також важливим питанням, розглянутим на вебінарі було питання своєчасного надання дітям, які залишились без батьківського піклування, статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування для забезпечення їхніх найкращих інтересів.

На нараді було приділено увагу тимчасовим формам влаштування, а саме влаштування дітей в сім’ю родичів та знайомих та сім’ю патронатного вихователя.

З плюсів влаштування в сім’ю родичів/знайомих є те, що дитина зазнає меншого стресу і опиняється в середовищі людей, яких вона добре знає і добре відноситься. Але, на жаль, є і мінуси цієї форми влаштування. Родичі та знайомі не набувають повноважень законного представника дитини та не можуть належним чином представляти та захищати її інтереси. 

Сім’я патронатного вихователя визнана однією з найефективніших тимчасових форм виховання. Патронатний вихователь виконує обов’язки на професійній основі за договором, має більше відповідальності за створення належних умов для дитини, отримує кошти на утримання дитини, а також грошове забезпечення.

За підсумками наради дійшли до висновку щодо важливості своєчасного надання дітям статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та влаштування їх до сімейних форм виховання, бо саме ці форми влаштування дають змогу дитині виховуватись і зростати в сім’ї.

Нарада пройшла в теплій та дружній атмосфері, адже такі зустрічі - це чудова нагода підвищити рівень своїх знань та практичної компетентності.

Нагадуємо, що з питань влаштування дітей до сімейних форм виховання звертайтесь до служби у справах дітей Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області за телефоном: +380637654660. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора