УВАГА! Зміни в законодавстві щодо захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Дата: 14.01.2024 10:00
Кількість переглядів: 119

Фото без опису

УВАГА! Зміни в законодавстві щодо захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

15 грудня 2023 року Уряд ухвалив важливу постанову Кабінету Міністрів України № 1310 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають і виховуються у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях», яка регулює права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які опинилися на тимчасово окупованій російською федерацією території України або були незаконно вивезені до рф.

Зміни стосуються керівників районних у місті Києві держадміністрацій, а також виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. За ними буде закріплений обов’язок подання до органів Нацполіції заяв про розшук дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які примусово переміщені на територію держави-агресора або які залишилися на ТОТ і з якими відсутній зв’язок або встановити конкретне місце перебування яких неможливо.

Також документ зобов’язує службу у справах дітей ухвалювати рішення про припинення функціонування дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім’ї у випадках відсутності з ними зв’язку протягом 7 календарних днів поспіль. Або ж у разі відмови надати інформацію про вихованців чи прийомних дітей, зокрема, про їхній стан здоров’я.

У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану опіка, піклування над дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, встановлюється рішенням районної, районної у м. Києві держадміністрації (військової адміністрації), виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради (міської військової адміністрації), сільської, селищної ради внаслідок припинення функціонування прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу з причин відсутності зв’язку з батьками-вихователями, прийомними батьками протягом семи календарних днів або їх відмови надати службі у справах дітей інформацію про прийомних дітей, вихованців.

Рішення про встановлення опіки, піклування приймається органом, що прийняв рішення про припинення функціонування прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, не пізніше однієї доби з дати його прийняття, копія якого надсилається до служби у справах дітей за місцем первинного обліку дитини та за місцем проживання опікуна, піклувальника. Таке рішення також може бути прийняте за місцем первинного обліку дитини або за місцем проживання опікуна, піклувальника.

Реалізація постанови дасть змогу законодавчо врегулювати питання щодо подання заяви про розшук дітей, які опинилися на тимчасово окупованій території або вивезені до російської федерації. 

Прохання до усіх небайдужих громадян, яким відомо про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування Рубіжанської територіальної громади, які примусово переміщені на територію держави-агресора або які залишились на тимчасово окупованій території України, просимо звертатися до служби у справах дітей Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області за телефоном: +380637654660. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора