У 2023 році було надано 198 культурних послуг мешканцям Луганщини у гуманітарному штабі

Дата: 23.01.2024 14:30
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

Рубіжанська міська військова адміністрація опікується гуманітарним штабом «Луганщина моя», який знаходиться у м. Вінниця.

У штабі велику увагу приділяють наданню культурних послуг для вимушено переміщених осіб з усієї Луганщини.

Протягом 2023 року у штабі проведені різноманітні майстер-класи до календарних та державних свят, розважально-спортивні програми для дітей та презентації виставок.

14 квітня, напередодні Великодніх свят, відбулась арт-майстерня з виготовлення Великодніх саморобок для дітей внутрішньо переміщених осіб з Луганщини  Захід відбувся завдяки спільним зусиллям працівників освіти, культури, гуманітарного штабу. Прикраси зроблені дитячими руками, вийшли дуже милі та зворушливі. Після завершення заходу всі учасники отримали солодкі подарунки, а деякі дитячі вироби отримали наші непереможні воїни ЗСУ.

До Міжнародного дня захисту дітей, відділом культури, молоді та спорту, службою у справах дітей, управлінням освіти, управлінням соціального захисту населення, працівниками штабу було організовано ігрову програму «Щасливе дитинство». В приміщенні штабу відбулися різноманітні святкові локації: майстер-клас з виготовлення поробки «Лелека – символ миру, весни та добра», спортивна естафета, безпрограшна лотерея та інші івенти, під час яких діти могли дати волю фантазіям.

Невгамовні діти один поперед одного брали участь у конкурсах: стрибали, ганяли м’яча та забивали голи, за що отримали заохочувальні призи та море позитивних емоцій. На при кінці свята всі отримали солодощі та подарунки.

07 липня, до Дня родини служба у справах дітей та Рубіжанський центр надання соціальних послуг організували незабутній захід для дітей та їхніх батьків, де кожен міг знайти свою веселу та творчу зону. Для маленьких гостей були запрошені аніматори, які з радістю весело проводили час разом з дітьми. Вони організували різноманітні ігри, конкурси та розваги, що наповнили приміщення хабу гаміром сміху та радісними голосами. Діти разом з батьками також долучились до написання на карематах назв міст рідної Луганщини та побажань для наших Героїв, які захищають нашу країну на фронті. Ці каремати були передані незламним воїнам, на знак нашої підтримки та бажання їхнього скорішого повернення.

25 серпня, за участі Громадської організації «ВПО України» і мобільної бригади ЮНІСЕФ проєкту «Спільно», для дітей та сімей ВПО з Луганської області, в гуманітарному штабі було організоване святкування 32-ої річниці Незалежності України. Для маленьких відвідувачів були організовані ігри, художні конкурси, танцювальні флешмоби та подарунки.

До Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, було проведено Всеукраїнську акцію «Сонях». У акції взяли участь родини ВПО із дітьми з Луганської області, які на разі тимчасово мешкають у місті Вінниця. Для учасників, спеціалістами організовано майстер клас з виготовлення «Соняха» - символу Дня пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Щоб з дитинства формувати шанобливе ставлення до захисників України та пояснити значення цього дня для нашої країни, до процесу створення соняха залучили молоде покоління. Також до цього дня, комунальний заклад «Міський музей» розробив банерну виставку «Рубіжне. Меморіал Героїв». На якій представлені фотографії та біографічні довідки про загиблих Героїв міста Рубіжне, які полягли у війні з російськими окупантами за святе право українського народу жити у вільній і незалежній державі. Ця виставка одночасно відкрилася у громадському просторі гуманітарного штабу та в приміщенні військової адміністрації у м. Дніпро. Відвідавши цю виставку, мешканці Рубіжного матимуть можливість віддати данину пам’яті і скорботи своїм землякам, згадати своїх знайомих, друзів, близьких, нині похованих в різних куточках України, яку вони захищали до останнього подиху.

До традиційного свята рубіжан – Дня Сім’ї, в гуманітарному штабі було представлено програму з безліччю локацій: авторська виставка Олени Хмельницької з 15 ляльок-мотанок, виставка малюнків дітей нашої громади під гаслом «Рубіжне очима дітей», «каравай єднання» – спечений у Вінниці за рубіжанським рецептом, майстер-класи та подарунки зі смаколиками для дітей та багато іншого. 

Для мешканців рубіжного організували так звану «капсулу побажань мирному Рубіжному» – усі присутні написали свої побажання та склали у авторську скриню, виготовлену талановитим майстром з Тернопільщини. Після деокупації, на головній площі українського Рубіжного, будуть озвучені усі побажання.

До Дня Святого Миколая працівники військової адміністрації, закладів освіти та помічники святого Миколая – працівники штабу влаштували свято для 30 дітей з числа пільгових категорій Рубіжанської громади. Фотозона, майстер-класи, аніматори та особливий гість – Святий Миколай і його янгол-помічник – створили атмосферу веселощів та невимушеності. Діти писали листи та малювали малюнки для захисників на передову, отримали подарункові пакунки з іграшками та солодощами та квитки на лялькову виставу. Завдяки благодійному фонду UNICEF Ukraine, кожен отримав канцелярський набір, щоб підтримати їхнє навчання.

Всього протягом року в штабі було проведено 12 заходів, які відвідали 432 особи.

Крім того, у гуманітарному штабі можна скористатися послугою бібліотечного «куточка», де відвідувачі безкоштовно користуються українськими книжками.

Надається допомога у поданні інформації про пошкоджене майно, опануванні застосунку «Дія», навчальних консультаціях «Смартфон і я».

Організовано роботу клуба людей поважного віку, де проводяться зустрічі з різними спеціалістами та цікавими людьми. Так, до Дня захисту людей похилого віку відбулась зустріч з ветераном рубіжанського спорту, «Заслуженим працівником фізичної культури та спорту України», почесним громадянином м. Рубіжне, багаторазовим Чемпіоном світу та України з поліатлону, президентом Федерації поліатлону України – Миколою Фоменко. Микола Іванович розповів про сучасні напрямки активностей для людей похилого віку.

До Міжнародного дня людей похилого віку, працівники Рубіжанського центру надання соціальних послуг організували зустріч для людей похилого віку з Луганщини, які на разі тимчасово мешкають у місті Вінниця. Під час спілкування було організовано відео зв’язок із спеціалістами Головного управління пенсійного фонду України в Луганській області для консультації та привітання в онлайн режимі. Для учасників зустрічі, спеціалістами центру, організовано майстер клас з виготовлення поробок, а по завершенню заходу відбулося  чаювання.

Працівники військової адміністрації та гуманітарного штабу впроваджують діяльність щодо організації відвідування концертів і вистав шляхом надання квоти безкоштовних квитків для ВПО у містах проведення концертів і вистав. Наприклад, 29 грудня, 70 дітей разом з батьками відвідали Вінницький академічний обласний театр ляльок та переглянули казкову виставу «Новорічна пригода Дракоши». Розважальна програма, створила атмосферу веселих пригод, дозволила побачити яскраві посмішки та радісні емоції не лише у дітей, а й у їхніх батьків.

Відбуваються пізнавальні екскурсії для дітей та дорослих по цікавим місцям Вінниці.
Важливо також зазначити, що робота з організації дозвілля ВПО та організації надання культурних послуг відбувається й за місцем тимчасового проживання спеціалістів закладів освіти, культури та спорту Рубіжанської міської територіальної громади:

- у соціальному гуртожитку м. Кропивницького, у бібліотеках міст Сарни (Рівненська область), Києва, Кропивницького відбуваються культурні, патріотичні та розважальні заходи;
- у с. Софіївська Борщагівка (Київська область) з 3 червня, щосуботи, відбуваються фізкультурно-оздоровчі заняття для дітей ВПО Луганщини, а з 15 липня, у цьому ж приміщенні, можна відвідати заняття для дорослих з йоги.

Інформація щодо проведення заходів висвітлюється на офіційному вебсайті Рубіжанської міської військової адміністрації, офіційних сторінках в соціальних мережах Фейсбук й Інстаграм

Всього за рік надано 198 послуг.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора