День Соборності в закладах освіти

Дата: 23.01.2024 17:00
Кількість переглядів: 39

Фото без опису

22 січня 1918 року відбулась історична подія для нашого народу. На Софійській площі в Києві член Директорії УНР Федір Швець урочисто оголосив про підписаний ще 1 грудня 1917 року на залізничний станції у Фастові, договір злуки.

"…Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України…. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України." – саме такими словами розпочиналось звернення. 

Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року. Свято встановлено «…враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…».

З метою реалізації концепції національно-патріотичного виховання, вшанування пам’яті про тих хто віддав своє життя за українську соборність для учнів 1-9 класів Гімназії №3 міста Рубіжного проведено урок патріотизму на тему «День соборності України – єднання сили духу й сили народу».

Учні «пройшлися» стежками, тих хто в 20-х роках минулого століття стояв на сторожі миру та єдності нашої держави, «приєдналися» до учасників «живого ланцюга» 1990 року, познайомилися з традиціями відзначення Дня української соборності, згадали борців за незалежність 20-х років ХХ ст. та вшанували пам’ять про тих, хто власною кров’ю підписався під Актом злуки.

В цей день і учні ліцею м. Рубіжного дізнались про історію виникнення Дня Соборності. В закладі відбулися різноманітні виховні заходи. Класні керівники на годинах спілкування з учнями говорили на теми: «Пам’яті героїв Небесної сотні», «День Соборності України – символ єднання українського народу», «Тернистий шлях до свободи України». На уроках літератури вчителі української мови проводили конкурс учнівських творів на тему: «Борці за незалежність України». На уроках історії – ділову гру «Історія та сьогодення української Соборності». Інформаційні хвилинки на уроках музичного мистецтва - «Живий ланцюг як символ єдності України». Не обійщлося і без конкурсу малюнків на тему: «Я живу в Україні». Подібні заходи прищеплюють любов і повагу до історичних та культурних надбань українського народу, виховують в учнів почуття національної гідності. Адже майбутнє України в руках молоді.

Складною і бурхливою була і досі є доля України. Топталися по ній орди чужинців, ворожі пазурі роздирали її тіло. Українцям і сьогодні доводиться відстоювати незалежність та соборність крвїни у боротьбі з російською навалою. Але вона вистояла тоді, то ж вистоїть і сьогодні, залишиться єдиною, соборною, незалежною країною-переможницею. Учні і вчителі Гімназії №4 міста Рубіжного зустрілися онлайн, щоб повторити історію цього дня, дізнатися нові факти про славетних українців. Присутні переглянули привітальний відеочелендж, підготовлений учнями і вчителями закладу, взяли участь у вікторині про Україну.

Цього дня в Гімназії №10 пройшли змістовні заходи, присвячені могутній та незалежній Батьківшині: бліц - інформ «Україна є, була і буде», години спілкування «Вона - наш витвір, наша мрія, соборна, вільна Україна», участь рою «Нащадки козаків» у конкурсі літературного читання, фотоконкурс «Україна- це ми!», виставка малюнків «Соборна мати Україна одна для всіх, як оберіг»

Більш ніж сто років тому відбулось об’єднання українських земель в єдину самостійну державу. Цей день нагадує, що у нас єдина держава і ми – єдиний народ! Тому педколектив та учні Гімназії №1 підготували відеопривітання та щиро вітають українців.

Хочемо побажати кожному бути одним цілим з народом, цінувати міцну дружбу, завжди отримувати допомогу та повагу земляків. Миру, добра і згуртованості всій країні!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора