Увага! Небезпечне захворювання!

Дата: 29.01.2024 14:00
Кількість переглядів: 100

Фото без опису

Увага! Небезпечне захворювання!

Кір - небезпечне та високозаразне інфекційне захворювання, яке призводить до серйозних ускладнень (пневмонії, вушної інфекції, енцефаліту, інвалідності і навіть смерті).

Специфічного лікування від кору не існує. Єдиний надійний захист - вакцинація!

Кір - надзвичайно контагіозна хвороба. Якщо у дитячому колективі, який відвідала хвора на кір дитина, були невакциновані діти, що з нею проконтактували, ймовірність захворіти у них становить 99%.

Кір небезпечна також і для дорослих. З 10 невакцинованих та людей, які не мають достатнього імунітету, 9 захворіють на кір після контакту з хворим. 

Одна хвора на кір людина стає причиною початку захворювання в середньому ще 18-20 осіб. Саме тому захворіти на кір ризикують і діти, і дорослі, якщо вони не мають щеплень проти кору.

В Україні протягом 2023 року було зареєстровано 55 випадків кору, з них 31 випадок - серед дітей, та 24 випадки - серед дорослого населення.

Питання вакцинації проти кору дуже важливе. Тому в Україні в 2023 році була проведена загальнодержавна кампанія «наздогоняючої» вакцинації проти кору, в ході якої було вакциновано понад 153 тисячі дітей. Завдяки кампанії в Україні на кінець 2023 року відсотки охоплення щепленням проти кору дітей в 1 рік становили 88,7%, а в 6 років - 83,7%.

Але цього недостатньо. Для того, щоб ми знаходились під захистом колективного імунітету, необхідно, щоб кількість вакцинованих в суспільстві складала не менш 95% населення.

Для захисту від кору достатньо двох доз вакцини КПК, яка захищає від кору, паротиту та краснухи. Їх роблять дітям у 12 місяців (першу дозу) та в 6 років (другу дозу).

Шановні батьки, у разі, якщо ваша дитина не має щеплень проти кору, зверніться до педіатра або сімейного лікаря та якнайшвидше надолужте пропущене. 

Роз’яснення щодо вакцинації можна отримати у лікарів комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Рубіжанської міської військової адміністрації за адресою: місто Дніпро, вул. Будівельників, 23; тел. 066 934 89 79 (реєстратура), тел.050 571 79 96 (лікар-педіатр).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора