Музейний 2023 рік – виклики, діяльність, перспективи

Дата: 30.01.2024 13:00
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

Музейний 2023 рік – виклики, діяльність, перспективи.

Комунальний заклад «Міський музей» міста Рубіжне є культурно-просвітницьким та науково-дослідницьким закладом призначеним для збору, вивчення, збереження та використання пам’яток історії, матеріальної та духовної культури. Протягом 2023 у музеї відбувалася робота з урахуванням військового стану з виконання основних завдань з культурно-просвітницької та дослідницької діяльності, популяризації музею та забезпечення його інформаційної діяльності в умовах воєнного стану: опрацювання і збір інтернет-матеріалів про події в Луганській області під час повномасштабної війни, наповнення музейної сторінки у соціальній мережі Фейсбук інформаційними, просвітницькими, публіцистичними матеріалами, здійснення моніторингу сайтів та сторінок у соціальних мережах Рубіжанської міської військової адміністрації, громадських організацій та фондів, закладів культури, наукових установ, національно-патріотичних ресурсів з метою розповсюдження інформації, висвітлення процесу отримання допомоги від Музейного кризового центру та міжнародних організацій. На сторінці «Рубіжанський міський музей» https://www.facebook.com/groups/637092538042572 у Фейсбуці розміщено понад 180 публікацій. 

Протягом року були організовані та проведені офлайн заходи за участі ВПО м. Рубіжне і Рубіжанської громади: до 85-річчя Луганської області, до Всесвітнього Дня захисту людей похилого віку, до Дня Незалежності України, до Дня захисників та захисниць України, до Дня Святого Миколая та інші. 

Велика увага у 2023 році приділялася роботі щодо моніторингу мережі, збору, обробці, внесення інформації до реєстру рубіжан-захисників України, які загинули під час російсько-української війни, та реєстру загиблих в боях за місто Рубіжне. На честь вшанування пам’яті синів і доньок, загиблих Героїв міста Рубіжне, які полягли у війні з російськими окупантами за святе право українського народу жити у вільній і незалежній державі, музей виготовив Книгу пам’яті та розробив банерну виставку «Рубіжне. Меморіал Героїв», яку передав для експонування в громадських просторах м. Вінниця та м.Дніпро. 

Відбувалася розробка та презентація банерної виставки «Я з України, поверніть мене додому!» за матеріалами проєкту Спілки археологів України «Археологічна спадщина, вкрадена Росією: інформаційно-просвітницька кампанія» про наші археологічні скарби, які систематично викрадала росія протягом останніх трьохсот років і вивозила на свою територію. На кожному банері цієї виставки – окрема історія з безлічі злочинів росії проти української археологічної спадщини. Банерна виставка розроблена з метою подальшого експонування в хабах Луганської області.

В напрямку методичної роботи та підвищення кваліфікації, у 2023 працівники музею взяли участь у 24 навчальних програмах, семінарах, форумах та конференція, серед яких можна виділити міжнародну конференцію «Заповнення сліпих зон. Розміщення України на контурній карті Європи», яка відбулась у липні 2023 у Варшаві (Польща).

Сьогодні Рубіжанський міський музей продовжує працювати, надихаючись прикладами самовідданої діяльності української культурної спільноти, напрацьовує нові формати, поновлює зв’язки, долає виклики і вірить в Перемогу України та повернення додому, у стіни своєї рідної будівлі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора