Річниця визволення Рубіжного

Дата: 01.02.2024 15:45
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Рубіжне - найгарніше місто, наше рідне місто. І ми повинні знати його історію. 

81 рік тому, 31 січня 1943 року рубіжани зустрічали радянські підрозділи 124-го гвардійського стрілецького полку 41-ої гвардійської стрілецької дивізії під командуванням генерал-майора Н.П. Іванова, які подолавши опір німців, витіснили їх з міста. Військові колони перших захисників-визволителів зайшли у звільнене місто.

Місто пам’ятає своїх героїв та вміє берегти пам’ять про них. Пам’ятаємо про це і ми. З нагоди річниці в Гімназії №3 міста Рубіжного для учнів 1-9 класів проведено хвилину-реквієм «Вони живі, поки ми їх пам’ятаємо». Учні дізналися історію боротьби за звільнення міста, «пройшлися» пам’ятними місцями та шляхами бойової слави героїв-визволителів, дізналися про рубіжан, вивезених на примусові роботи до Німеччини, переглядали тематичне відео, з якого дізналися про відновлення моста через Сіверський Донець.

Для учнів Гімназії № 4 міста Рубіжного історичний екскурс у минуле провела вчитель історії. Вона нагадала присутнім події того часу. Продемонстровала архівні відео і фото “41 гвардійська дивізія в обличчях”, а також кадри хроніки, які показали звірства нацистів у нашому місті. Також світлини дали можливість здійснити віртуальну екскурсію до Рубіжного і пригадати пам’ятники воїнам, які захищали місто, пам’ятні знаки Братських могил. Наприкінці заходу були проведені історичні паралелі. Відеоряд фото Рубіжного до повномасштабного вторгнення російської федерації та після показав “обличчя” тимчасово встановленого режиму, при якому місто перебуває зараз у руїнах.

Учнями закладу до 81-ї річниці визволення Рубіжного було створено фотоекскурс, у якому зібрані архівні фото Рубіжного з давніх часів до 23 лютого 2022 року.

В цей день для колективу Гімназії №10 пройшли тематичні заходи: інформаційні хвилини, історичні уроки та година-спогад під єдиною темою «Пам’ятаємо Рубіжне». А напередодні пам’ятної дати учні та вчителі відвідали міський захід.

Учнів 9-10-11-х класів Ліцею міста Рубіжного запросили на інформаційну хвилинку, присвячену визволенню міста від нацистських загарбників у роки Другої світової війни. Учитель історії розкрила присутнім злодіяння нацистів у нашому місті, показала збитки, нанесені ними місту та його мешканцям. Усі присутні переглянули фільм із архівних матеріалів Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді «Ми пам’ятаємо». І хоча наше багатостраждальне місто зараз окуповане російськими військами, ми віримо: звільнили його наші предки від нацистів, звільнимо і ми від рашистів!

Багато речей на світі може знищити час. Лише людська пам'ять вічна. Вона пробивається в наші серця верхівками обелісків, які встановленні в нашому Рубіжному в пам'ять про загиблих героїв. 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора