Проблема захисту ментального здоров’я надзвичайно загострилася після початку повномасштабної війни росії проти України

Дата: 02.02.2024 09:30
Кількість переглядів: 149

Фото без опису

Ментальне здоров’я – це стан благополуччя, у якому людина може реалізовувати свій потенціал, стійко долати стреси, ефективно працювати та взаємодіяти з іншими. Проблема захисту ментального здоров’я надзвичайно загострилася після початку повномасштабної війни росії проти України. Такі чинники, як утрата почуття безпеки, утрата роботи й звичного, комфортного середовища; побутові негаразди; фінансові труднощі; соціальна ізоляція; невпевненість у майбутньому і тривога за рідних та близьких значно підвищують уразливість наших співгромадян до психосоціального стресу, сприяють поширенню таких психічних розладів, як - депресія, тривога, посттравматичні cтресові розлади тощо.

 Спираючись на сучасні умови, на цьому тижні в КЗДО №2 «Журавка» практичним психологом було проведено традиційне тренінгове заняття «Ментальне здоров’я: як подбати про себе?» для педагогів закладу. Важливо вміти та знати як подбати про власне психічне здоров’я. Піклування про ментальне здоров’я допоможе залишатися стійкішим і зберегти сили для перемоги.

На початку заняття була проведена інформаційна хвилинка про ментальне здоров’я, як проявляється стрес в тілі, емоціях, думках, поведінці. Були практичні вправи, що знімають напругу в тілі: “Техніка релаксації : повільне дихання”, “Струси з себе стрес”, “Камінчик”; вправа, що відволікає від тривожних думок: “Заземлення”; вправи для заспокоєння: “Цеглинка”, “Дотримуйся своїх цінностей”, “Планування й цілі”, “Щоденник подяки”. Наприкінці тренінгу прослухали притчу про вміння відпускати, також була надана пам’ятка “Турбота про мозок і ментальні ресурси”.

Проведений захід сприяв профілактиці та зміцненню психологічного здоров’я, пізнанню власного внутрішнього світу, створенню позитивного емоційного настрою. Після заняття педагоги зробили висновок: наш ресурс – наша зброя. Головне для нас зараз – вміти сформувати міцну внутрішню опору, яка дасть змогу протистояти умовам сьогодення.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора