Щорічно на державному рівні українська спільнота відзначає День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 16.02.2024 13:30
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

Щорічно на державному рівні українська спільнота відзначає День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 

У вересні 1945 року закінчилась найжорстокіша у світі Друга Світова війна. Після неї війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. 

15 лютого 2024 року виповнюється 35 років із дня завершення неоголошеної війни. Вона тривала майже 10 років і вимагала великих матеріальних і людських жертв. Нікого з нас не можуть лишити байдужими страшні цифри: за даними офіційних джерел, під час афганської війни загинули понад 15 тисяч солдатів, Україні війна обійшлася у більш ніж чотири тисячі загиблих. Молоді люди йшли туди не за орденами і медалями. Вони вірили, що виконують інтернаціональний обов’язок. Що ми знаємо про афганську війну? 

Цю тему підняли у Гімназії №1 міста Рубіжного на інформаційних годинах. 

Під час них учні дізнались більше про історію участі України у міжнародних конфліктах, вчителі підкреслити важливість пам'яті та вшанування наших героїв, а також обговорити шляхи збереження миру у світі. 

Педагогами Ліцею були проведені заходи роз’яснювального характеру. На годинах спілкування та тематичних уроках «Відлуння афганських гір» учні переглянули документальний фільм «Останній солдат Афганістану», згадали події того часу.

З метою вшанування пам’яті учасників бойових дій на території інших держав в Гімназії № 3 було проведено серію виховних заходів під гаслом «Ціна чужої війни». Для учнів початкової школи проведено уроки-реквієми, де вони дізнались історію запровадження цього пам’ятного дня, розмовляли про локальні конфлікти та українських героїв. Для учнів 5-х класів організовано фотовиставку «Ті, що не відступили».

З метою зміцнення почуття патріотизму, гордості за славних героїв України та їх побратимів, для учнів 5-9 класів Гімназії №10 були організовані інформаційні хвилини «Ціна чужої війни» та круглий стіл «Чорна тінь Афганістану».

Наприкінці лютого 2022 р. усі українські миротворчі місії України були відкликані. Сьогодні їхні учасники захищають Україну. Дякуємо їм за це та бажаємо перемоги. Ми схиляємо голови перед пам’яттю 55 українських героїв, які на території інших держав віддали свої життя під час виконання військового обов’язку. Вічна їм слава!

Українські миротворці вважають, що саме «на прикладі миротворчої діяльності всіх іноземних контингентів ООН вони усвідомили, що сучасні армії можуть професійно не лише воювати, а й захищати МИР».
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора