Рубіжанські джури взяли участь в обласних краєзнавчих читаннях

Дата: 21.02.2024 13:00
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

Рубіжанські джури взяли участь в обласних краєзнавчих читаннях
 
19 та 20 лютого 2024 року відбулися обласні краєзнавчі читання, присвячені Дню Героїв Небесної Сотні. Організатори – Департамент освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та Луганський обласний центр дитячо-юнацького туризму і краєзнавства.

Захід відбувся в рамках Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») серед роїв середньої та старшої вікових груп, в якому взяли участь близько 60 учасників. Серед них представники роїв Гімназій № 1, 3, 4, 10, Ліцею міста Рубіжного та вихованці Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді.

Виступи рубіжанських школярів були присвячені героям майдану, які, не вагаючись, вийшли відстоювати Честь та Гідність своєї країни. Хтось поклав свої молоді життя і навічно став Янголом Небесної Сотні, а хтось продовжив боротьбу і сьогодні захищає Україну від російської навали.

«Білий Ангел Хананаміті» (Дмитро Максимов) – таку назву мав виступ Владислава Дуванова, учасника рою «Нащадки козаків» Гімназії №10 міста Рубіжного. Про надзвичайно талановитого юнака, спортсмена, переможця багатьох міжнародних змагань. Не зважаючи на вади слуху, писав музику та вірші. Але у свої 19 хлопець загинув на Майдані від осколків «беркутівських» гранат.

Білий голуб присів на камінь,
Де стелилась хананаміті. 
Між планетами, між містами
Білий ангел, дорога квітів.

Ангеліна Стрельнікова, учасниця рою «Соколи» Рубіжанського ліцею присвятила свій виступ уродженцю Харківщини Владиславу Зубенку, Герою України, активному волонтеру, громадському активісту, людині, яка любила життя попри все, яка вважала, що «нічого не можна відкладати на завтра, бо життя таке коротке». Ця фраза виявилася пророчою: хлопець загинув у 22 роки, відстоюючи свободу і незалежність рідного краю.

Олена Томко, учасниця рою «Нащадки козацької слави» Гімназії №1 міста Рубіжного, досліджувала коротке, але жертовне життя уродженця Донеччини, рок-музиканта Івана Пантелєєва. 10 грудня 2013 року хлопець пішов на Майдан, бо щиро вважав, що саме там народжується нова Україна. Отримавши сім поранень, загинув, рятуючи життя побратимів.

Станіслава Кравченка, учасника рою «Січ» Гімназії № 4 міста Рубіжного, схвилювала доля учасниці Євромайдану, киянки, яка народилася у Луганську, Ольги Голованської та її родини, які не могли залишатися осторонь подій, що вирували з листопада 2013 року і тому стали активними учасниками Революції Гідності.

Євромайдан, об’єднаний загальнонародною метою, мав також своє характерне регіональне забарвлення. Події у найбільш східному обласному центрі України – Луганську позначено гостротою та драматизмом. І хоча самі протести, на щастя, обійшлися без жертв і розстрілів, Луганськ після перемоги Революції Гідності й повалення режиму Януковича став однією з жертв російської окупації. Саме про це розповіли Єгор Прусак, учасник рою «Козаки» Гімназії № 3 міста Рубіжного та Гліб Несмашний, учень Гімназії № 3, вихованець Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді. Своє дослідження вони присвятили цікавій родині луганських патріотів Олексію Біді та Юлії Кішенко. Вони були одними з організаторів Луганського Євромайдану та активними його учасників.. Сьогодні Олексій у лавах Збройних Сил України боронить Україну від ворожої навали. А Юля – відома волонтерка, громадська діячка, координаторка освітнього напрямку благодійної організації «Схід SOS». 

Герої Майдану чітко заявляли про свій європейський вибір та змогли його відстояти. Адже свобода, незалежність, можливість самим визначати своє майбутнє – головні цінності для нас. Під час тих історичних подій українці остаточно розірвали кайдани російської «братньої любові», а сьогодні ми робимо усе для того, щоб не опинитися у них знову. Тож віддамо належну шану людській, громадянській та національній відвазі та самовідданості, силі духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави. Гідно вшануймо подвиг тих, хто відстоював ідеали демократії, права і свободи людини, європейське майбутнє України.
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора