Заходи у закладах освіти до Міжнародного дня рідної мови

Дата: 22.02.2024 11:30
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

Заходи у закладах освіти до Міжнародного дня рідної мови

21 лютого ми відзначаємо Міжнародний день рідної мови. Це свято не лише нагадує про багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні. У цей день у закладах освіти Рубіжанської ТГ пройшли різноманітні просвітницькі заходи.

Сьогодні українська мова є могутньою зброєю народу в боротьбі за незалежність нашої держави, тому у Гімназії № 10 традиційно була проведена низка заходів, щоб учні змогли ще раз розкрити для себе велич й могутню силу рідного слова: інтелектуально-розважальна гра «Таємниці мови», мовне асорті «В океані рідної мови», бліц-вікторина «Знавці української мови», марафон «Мовна головоломка», квест «Лабіринти мови», конкурс рекламних проєктів «Обирай українську!». Метою цих заходів було формування в учнів розуміння, що українська мова – це мова Перемоги над росією. Тому тримаймо мовний фронт!

«Солов’їне шоу» – такий освітньо-розважальний захід пройшов у Гімназії № 1. Він став важливою платформою для вивчення та вдосконалення мовних навичок і приніс неймовірну атмосферу позитиву та пізнання. Трималася напруга від першого раунду, де учасники відповідали на запитання з правильного вживання мовних конструкцій, і до фінального конкурсу «Тіні забутих слів». Учні, вчителі й батьки продемонстрували свою ерудицію та майстерність. Невід'ємною частиною заходу стала й музична розминка, під час якої учасники відгадували назви українських пісень, підкреслюючи тим самим важливість музичного спадку нашої культури. І незважаючи на те, що переможців оголошено не було, кожен учасник отримав незабутні враження та впевнився у важливості подальшого вдосконалення рідної мови.

Рідна мова – це мова, яка першою засвоюється дитиною й залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями. Цими днями учні Ліцею мали змогу поринути у багатющий світ краси й принад рідної мови. У 7-8 класах проводилася інтелектуально-розважальна гра «Солов’їне шоу» команд «Мовознавців» та «Лінгвістів». Діти 9-В класу створили відеоролик «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі». Старшокласники дискутували: «Чи досить нам, українцям, однієї мови для спілкування у своїй державі?». Вони активно висловлювали свої думки, відстоювали власну позицію щодо порушених питань диспуту. Випускники зацікавилися проблемою культури мови та виступили з доповідями «Використання мовлення для вирішення конфліктів». Учні вкотре упевнилися, що рідна мова має величезне значення як засіб вираження ідентичності та культурної приналежності, так і для розвитку мовних навичок, що є ключовим елементом їхньої освіти та особистісного розвитку. І важливою відповідальністю шкільної спільноти є підтримка та стимулювання учнів у збереженні та розвитку рідної мови.

На уроках української мови в Гімназії № 4 у 3-9 класах були проведені онлайн-вікторини, конкурси, діти виконували інтерактивні задання. Учні молодших класів творчо попрацювали над малюнками “Якою я бачу рідну мову?”, а 5-9 класи взяли участь у Шкільній всеукраїнській олімпіаді з української мови “Всесвіт знань - 2024”. На конкурс до Міжнародного дня рідної мови, який проходить у рамках національного фестивалю “Код нації”, було направлено 4 роботи. Кошти, сплачені за участь (у сумі 396 грн.), організаторами конкурсу будуть перераховані на потреби Збройних сил України. 

Учителі також не залишилися осторонь. Станом на сьогодні 5 педагогів зареєструвалися для участі в Тестуванні на рівень володіння українською мовою у рамках Всеукраїнського конкурсу до Міжнародного дня рідної мови. Благодійні внески за участь також будуть перераховані на потреби наших захисників. Реєстрація на тестування ще триває, і всі охочі можуть долучитися: https://mova.kod-natsii.com/test/.

З метою привернення уваги до проблем рідної мови вчителі української мови та літератури Гімназії № 3 провели виховні та інформаційні заходи для учнів різних класів. Години спілкування на тему «Мова – це важливо» пройшли в 5-6 класах. Учні дізналися про красу і багатство рідної мови, позмагалися у відеовікторині «Мовознавець». Для 8-го класу організовано інтелектуально-пізнавальну вікторину «Український гравікон». 9-ті класи змагалися за звання кращого знавця рідної мови на онлайн мовознавчому турнірі «Гонка за лідером». Учні 1-9 класів узяли участь у відеочеленджі «Говорити українською – це круто», під час якого створювали постери на тему «Українська мова – це…», записували вірші, вигукували римівки. Найголовніший меседж, який прагнули донести учні, створюючи відеочелендж можна передати словами поета В. Сосюри:

Ми з нею відомі усюди,
усе в ній, що треба нам, є,
а хто свою мову забуде,
той серце забуде своє.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора