Магія рідного слова

Дата: 22.02.2024 14:00
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

Відділ культури, молоді та спорту Рубіжанської міської військової адміністрації та представники закладів культури Луганщини взяли участь в обласному заході «Магія рідного слова», який проводився управлінням культури, національностей, релігій та туризму Луганської обласної державної адміністрації з нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови в Україні.
 
У зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України й проведенням активних бойових дій на території Луганської області та тимчасової окупації значної частини її території, уже другий рік поспіль, захід проводився у форматі онлайн. 

Захід відкрив заступник начальника управління культури, національностей, релігій та туризму Луганської обласної державної адміністрації Олександр Козенко, який привітав всіх присутніх з Міжнародним днем рідної мови. Також пан Олександр зазначив, що відзначаючи свято рідної мови, ми стверджуємо своє право спілкуватися своєю рідною мовою.

У своєму вітальному слові заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Катерина Безгинська зазначила щодо важливості та самобутності кожної мови, бо без мови – немає нації. Та закликала берегти та плекати рідну мову.

В заході також взяли участь представники національно-культурних об’єднань Луганської області, котрі активно популяризують свою мову і культуру: заступниця директора Луганського обласного благодійного фонду «ХЕСЕД НЕР» Діана Головіна, голова громадської організації «Старобільське товариство любителів польської мови та культури «Міст надії» Олена Удовенко, уповноважена представниця дагестанської діаспори Ірайсат Магомедалієва, директорка Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки Світлана Моісєєва, т.в.о. директора Обласного методичного центру культури і мистецтва (м. Запоріжжя) Олена Златова. 

У виступах присутніх пролунали щирі свідчення про те, що в умовах агресивних дій країни-окупанта, коли її метою є знищення всієї України та святих мовних традицій її народу, неймовірно зросла зацікавленість молоді та всіх пересічних мешканців Луганщини до поширення практики використання української мови.

Сучасна мовна політика України базується на розвитку та ствердженні не тільки української мови як державної, а й створює належні умови для вільного розвитку материнських мов національних спільнот, адже мова будь-якого народу – це безцінний скарб усього людства. Як сказала відома українська поетеса Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову».
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора