Що потрібно знати про усиновлення дитини?!

Дата: 28.02.2024 14:30
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

Що потрібно знати про усиновлення дитини?!

Тема усиновлення є близькою для багатьох небайдужих людей. Кожній дитині потрібна сім'я: безумовна любов турботливих батьків, постійна підтримка, взаєморозуміння та домашній затишок. Усиновлення дітей є пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яке надає особам можливість створення повної сім’ї та задоволення почуття батьківської любові та турботи, а дітям – можливість мати повноцінних батьків. Усиновлення дитини проводиться в її інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Покрокова процедура національного усиновлення: 

  • Звернення до служби у справах дітей за місцем свого проживання для отримання консультації фахівців про: порядок і умови усиновлення, права та обов'язки кандидатів в усиновлювачі, подачу документів на усиновлення. 
  • Взяття на облік кандидатів в усиновлювачі: протягом 10 робочих днів служба у справах дітей після отримання всіх документів складає акт обстеження житлово-побутових умов і перевіряє їх; на підставі документів та співбесіди робиться висновок про взяття на облік кандидатів в усиновлювачі.
  • За бажанням або за рекомендацією служби у справах дітей кандидати в усиновлювачі проходять навчання з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
  • Отримання кандидатами в усиновлювачі інформації про дітей, які можуть бути усиновлені.
  • Якщо кандидати в усиновлювачі виявляють бажання з кимось з дітей познайомитися, то їм видають направлення для зустрічі з дитиною.
  • Зустріч з дитиною відбувається в присутності працівників закладу, у якому перебуває дитина, та працівників служби у справах дітей за місцем проживання дитини. За результатами зустрічі складається акт. 
  • Прийняття рішення про усиновлення, подача заяви до служби у справах дітей за місцем перебування дитини.
  • Служба у справах дітей за місцем перебування дитини протягом 10 робочих днів (з моменту надходження заяви) готує проект висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини, який видається на руки для надання його до суду разом з іншими документами.
  • Розгляд справи в суді. За заявою кандидатів в усиновлювачі суд може змінити дитині прізвище, ім’я, по батькові, дату та місце народження.
  • Передача дитини в сім'ю. Щойно набуває законної сили рішення суду про усиновлення (за 30 днів після ухвалення рішення судом), дитина починає життя в новій родині.
  • Після завершення юридичної процедури усиновлення розпочинається не менш важливий процес – адаптація дитини вдома, до якої кандидатів в усиновлювачі готували під час навчання. Цей процес може бути тривалим і складним і потребуватиме від усиновлювачів витримки, уваги й любові. 

Маєте бажання подарувати дитині сім’ю, звертайтесь за консультацією до служби у справах дітей Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області за телефоном: +380637654660. 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора