Працівники закладів культури та спорту Рубіжанської громади підвищили рівень кваліфікації

Дата: 05.03.2024 11:30
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

Заклади культури та спорту Рубіжанської міської територіальної громади стоять перед викликами, які сьогодні перед ними ставить дистанційна робота та інформаційне суспільство. Підвищення рівня кваліфікації працівників, здатних використовувати інноваційні технології, новітні методики та сучасні підходи, є першочерговим завданням бібліотек, музеїв, закладів мистецтва та спорту, що прагнуть стати сучасними і відкритими та залишатись актуальними для своїх учнів, читачів та користувачів. 

Розуміючи це, працівники закладів культури та спорту Рубіжанської громади ефективно провели лютий 2024 року, присвятивши його самоосвіті та навчанню.

За минулий тиждень викладачі Рубіжанської міської дитячої школи мистецтв взяли участь у 4 методичних заходах.

Викладач по класу гітари Володимир Борисенко взяв участь в IV Міжнародному етномузикознавчому симпозіумі «Актуальні питання східноєвропейської етномузикології», що проходив з 7 по 10 лютого 2024 року в режимі онлайн на базі Навчально-наукової лабораторії музичної фольклористики та етнографії Дніпровської академії музики. В роботі форуму працювали 55 кандидатів і докторів мистецтвознавства з Києва, Дніпра, Харкова, Чернігова, Львова, Рівного, Івано-Франківська, Ужгорода, а також відомі європейські дослідники зі Словенії, Сербії, Польщі, Фінляндії, Швеції, Ніделандів, країн Балтії – Естонії, Литви (зокрема, з Вільнюса, Каунаса, Клайпеди, Варени) тощо.

Учасники брали участь у доповідях, лекціях, презентаціях, а також вільних круглих столах, присвячених проблемам дослідження та збереження народної музики в умовах воєнного протистояння.

На думку фахівців, обговорення цих тем є надзвичайно важливим для нашого суспільства, адже фольклор є історичним надбанням для формування нації. А в умовах воєнного стану значно посилюється участь фольклорно-етнографічного мистецтва у громадських ініціативах, зокрема, це благодійні акції та концерти для переселенців, зростає затребуваність у виконанні визвольних пісень.

Завдяки Державному науково-методичному центру змісту культурно-мистецької освіти викладач образотворчих дисциплін Галина Соловйова мала змогу прослухати вебінар на тему «Артпрактикум психологічної підтримки».

Комунальна установа «Луганський обласний центр навчально-методичної роботи, культурних ініціатив і кіномистецтва» підготувала обласний відкритий урок для викладачів мистецьких шкіл на тему «Інтервали у вокально-інтонаційних та слухових видах роботи на початковому етапі навчання з учнями 2 класу фортепіанного та струнного відділів» та синхронний онлайн-захід з підвищення кваліфікації за темою «Піклуймося про чистоту української мови! Орфоепія сучасного українського мовлення у професійній діяльності викладача-музиканта».

На вебінарах були присутні понад 50 осіб – викладачі мистецьких шкіл Луганської області, викладачі Сєвєродонецького фахового коледжу культури і мистецтв ім. С. Прокоф’єва. Враження від вебінарів у всіх учасників зустрічей дуже позитивні та яскраві. Спікери заходів надали багато професійної, корисної для музикантів інформації, яку викладачі зможуть використовувати у своїй професійної діяльності.

Учасниками зазначених заходів стали Алла Гулідова, Марина Давидюк, Анатолій Дейнега, Денис Жур та Олена Кісєльова.

В.о. директора музею м. Рубіжне Тетяна Ямполь продовжує брати участь в онлайн-воркшопах FILLING BLIND SPOTS («Заповнення сліпих зон»), організованих польською фундація OBMIN у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України, за підтримки Посольства Німеччини у Варшаві для українських музеїв. Під час зустрічі опрацьовувалися теми для спеціалістів з музейної справи з різнопланових комунікацій, PR, стратегії роботи в соцмережах, зокрема у Фейсбуці, також було організовано семінар-тренінг «Травма війни. Що робити, щоб вона не була довжиною в життя», спрямований на підтримку психологічного стану українських музейників у складних кризових умовах.

Крім воркшопів від OBMINу, керівник музею взяла участь в навчальних заходах на різних платформах, спрямованих на підвищення кваліфікації у питаннях становлення національної ідентичності, імплементації Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини України на національному рівні, антикорупційної діяльності відповідальних осіб закладу. 

Працівники Рубіжанської публічної бібліотеки в рамках проєкту «Мережевий бібліотечний шелтер» від громадської органіізації Бібліотечна країна пройшла низка презентацій книжок сучасних українських авторів. Спілківалися онлайн з Анастасією Левковою про її книгу «За Перекопом є земля», слухали Марину Єщенко про її книгу «Хороша пам’ять» та Ольгу Маслову авторку книги «Коли я нарешті висплюсь». Повернення з війни і належність до спільноти – тема книги Себастьяна Юнґера «Плем’я», про яку говорили ще на одній онлайн зустрічі з перекладачем Ольгою Корнюшиною та директором видавництва «Наш формат» Дмитром Руденком. Професійними порадами для використання в роботі бібліотек ділилися івентменеджер Наталка Склярська та психолог Юрій Велікдус.

Дуже пізнавальними були вебінари від компанії Clarivate «Оцінка міжнародної співпраці», «Документальна спадщина під загрозою стихійних лих: оцінка та екстрені заходи» та вебінар на освітній онлайн платформі «Піфагор» – «Бібліотекар. Вдосконалення вмінь працювати з онлайн інструментами”» . Результатом роботи та успішного проходження підсумкових тестів стали 7 сертифікатів. Не дивлячись на военний стан, бібліотекарі намагаються зберігати сучасний рівень професійних знань.

Директор Дитячо-юнацької спортивної школи №1 м. Рубіжного, заслужений тренер України, віцепрезидент Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація карате» Олександр Дорошенко наприкінці лютого 2024 року, провів суддівський семінар з правил змагань карате JKS для представників клубів карате Київської області в м. Київ. Мета суддівського семінару полягала у наданні учасникам теоретичної та практичної підготовки, необхідної їм для суддівства на змаганнях національного та міжнародного рівнів, які проводяться в країні.

Також учасники семінару взяли участь у проведенні змагань чемпіонату м. Київ з карате JKS під керівництвом головного судді міжнародної категорії з карате JKS Олександра Дорошенка.

Кожний захід є невід’ємною частиною розвитку працівників закладів культури та спорту. Дякуємо організаторам за можливість продовжувати підвищення своєї професійної кваліфікації онлайн. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора