Шевченко невідомий

Дата: 09.03.2024 14:30
Кількість переглядів: 168

Фото без опису

07 березня 2024 року для учнів Гімназії № 10 міста Рубіжного педагоги Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді та Гімназії № 10 організували захід «Шевченко невідомий».

Як зазначила на початку заходу вчитель української мови і літератури гімназії Лариса Гачковськ: «9 березня особлива дата для українців: День народження Тараса Григоровича Шевченка. Його називають нашим пророком, Великим Кобзарем і українським генієм. Пройшло 210 років від народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі актуальне». 

Методист Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Олена Хмельницька розповіла маловідомі факти про Т.Г.Шевченка. Особливу увагу вона приділила його художній творчості. Розповідь супроводжувалася демонстрацією різножанрових картин Т.Шевченка-художника, виконаних у різних техніках. Дослідники спадщини Кобзаря підкреслюють, що поетичних творів Шевченка до нас дійшло понад 240, а мистецьких – олійних картин, акварелей, сепій, офортів, малюнків – майже 1200. Сама ця кількість свідчить про його глибоку закоханість у малярство.

Родзинкою заходу стала інтерактивна гра «Шевченко монументальний», у якій суперниками стали команда учнів і команда педагогів. Гра була присвячена пам’ятникам великому Кобзареві. Адже відомо, що у світі їх нараховується 1384, 1256 з яких знаходяться на території України і 128 у понад 30 країнах світу. Під час захоплюючої гри діти жваво відповідали на питання, демонструючи гарні знання з біографії та творчості Тараса Григоровича.

На завершення методист РМЦТКСЕУМ продемонструвала погруддя Т.Г.Шевченка з Бородянки, розстріляне навесні 2022 року російськими окупантами, і монументи Кобзарю у Києві і Харкові, захищені каркасом і піском в умовах загрози знищення.

Тарас Григорович Шевченко писав: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!»

Отож борімося – поборемо, бо ми нація Шевченка!
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора