Учні та вчителі закладів освіти нашої громади занурилися у світ творчості Шевченка через різноманітні заходи

Дата: 09.03.2024 16:30
Кількість переглядів: 161

Фото без опису

Цього тижня учні та вчителі закладів освіти нашої громади занурилися у світ творчості Шевченка через різноманітні заходи.

В гімназії №1 відбувся захоплюючий квест «У пошуках Кобзаря», на якому учасники перенеслись у минуле та доторкнулись до його таємниць. Найбільш вражаючим моментом було відвідування місць дитинства Тараса Григоровича, його навчального закладу, де відкривав для себе світ мистецтва та слова майбутній поет.

Урочисті виховні заходи відбулися і в гімназії №3. Учні 1-4 класів взяли участь у створенні літературно-мистецької композиції «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття»: цитували його найвідоміші вірші, зверталися до великого генія слова. Вчителі української мови та літератури провели серію тематичних уроків: експрес-вікторина «Я все знаю про Шевченка» (5-ті класи), літературна вікторина «Тарас Григорович Шевченко – сонце української поезії» (6-ті класи), здійснили літературну мандрівку «Починаєм рідне слово зі сторінки Кобзаря», створили усний журнал «І мене в сім’ ї великій, в сім” ї вольній, новій не забудьте…» (7-мі класи), взяли участь в конкурсі-вікторині знавців життя та творчості Т. Шевченка (8-мі класи), а 9-ті класи зіграли в навчально-пізнавальну гру «Усім відомий Тарас Шевченко».

З метою вшанування видатного сина українського народу, популяризації його спадщини у гімназії  № 4 проведена низка заходів. Ще у лютому троє учнів гімназії взяли участь у VI Всеукраїнському конкурсі есе учнівської та студентської молоді «Мій Шевченко», а протягом березня - у Всеукраїнському конкурсі «Таємниця генія Шевченка». Учнями 6-8 класів був реалізований проєкт «Шевченко в Європі». Учні готували повідомлення з презентаціями про пам’ятники Шевченку в Європі, про переклади творів Кобзаря європейськими мовами тощо. До проєкту «Шевченко в Європі» учні долучилися й на уроках англійської мови, де читали англійською мовою відомі вірші поета «Заповіт», «Садок вишневий коло хати», «Мені однаково...» та інші. На уроках мистецтва діти отримали відомості з теми «Шевченко – художник» і створили художній калейдоскоп «Малюю, як Шевченко...». В 3-9 класах гімназії пройшли бесіди і виховні години «Життя Великого Кобзаря», «Цікаві факти про Тараса Шевченка у цифрах», «Пророк, якого ми не знали…», «Український пророк», «10 фактів про Кобзаря». 

В ліцеї міста Рубіжного традиційно до Дня народження Кобзаря педагоги організували та провели тематичні уроки, перегляд документального фільму «Таємниці генія Шевченка», інформаційну хвилинку «Шевченко в нашому серці», конкурс малюнків до творів Тараса Шевченка, конкурс читців поезій Великого Кобзаря, інтелектуально-розважальні ігри «Що? Де? Коли?», «Правда чи фейк?», вікторину «Сторінками життя нашого Тараса» присвячені життю й творчості поета.

У комунальному закладі дошкільної освіти №2 «Журавка» було проведено тематичне заняття-казку «Маленьким дітям про великого Тараса», під час якого діти слухали та уявляли почуте. Потім вивчили уривок вірша разом з батьками «Зацвіла в долині червона калина». В практичній вправі «Вшануємо Тараса» діти згадали добрим словом цю талановиту людину, а в дидактичній грі «Наш Шевченко» педагог спонукав малят розказати про Т. Г. Шевченка, спираючись на наведені запитання. У мовленнєвій грі «Що ми дізналися про Шевченка?» малята завершували фрази педагога. Закріпили свої знання образотворчою діяльністю — малюнком за віршем «Тече вода з-під явора». 

Великий Кобзар – національний символ нашого народу, який пробудив українську душу та утвердив духовну основу народу для боротьби проти поневолення російською імперією. Як і раніше, його життєвий шлях і творчість надихають мільйони українців світу на боротьбу за вільну Україну. Українське слово - це потужна зброя, а Шевченкове слово - це зброя переможців!
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора