Ви побачили дитину-жебрака? що робити?

Дата: 14.03.2024 13:30
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

Ви побачили дитину-жебрака? Що робити?

Коли на вулиці теплішає, більшає дітей, які жебракують. Що таке жебрацтво? Це випрошування грошей, речей інших матеріальних цінностей у сторонніх осіб. При цьому неважливо: просили в однієї людини чи в кількох.

Як бути коли до вас підходить дитина з проханням допомогти? Якщо ви стали очевидцем, що дитина жебракує:

- зателефонуйте до поліції або до служби у справах дітей і повідомте, що побачили дитину, яка жебракує;
- детально опишіть, де саме це відбувається, опишіть дитину та дорослого який її супроводжує; 
- дочекайтеся приїзду поліції чи представників служби у справах дітей; 
- якщо ви зробили фото/відео дитини, або супроводжуючого, залиште це тільки для поліції. 

Що повинні зробити поліція та служба у справах дітей?

- відреагувати на звернення (виїхати на виклик, скласти відповідний про¬токол);
- з’ясувати, чому дитина жебракує та забрати її з вулиці.
- детальніше розібратися в ситуації, надати дитині необхідну допомогу.

Не варто:

- брати дитину за руку та вести за собою. 
- давати дитині гроші, адже вони не допоможуть, зазвичай ці кошти наповнюють кишені злочинців, які незаконно експлуатують дітей.

Примусове жебрацтво – одна із найгірших форм дитячої праці та вид експлуатації дітей, які постраждали від торгівлі людьми. За даними Міжнародної організації з міграції понад чверть дітей, які потрапи¬ли в ситуацію торгівлі людьми в Україні, були примушені жебракувати. Діти жебракують самостійно або у супроводі дорослих (інколи навіть власних батьків). У більшості випадків, гроші, які жертвують дітям на вулиці, не допоможуть їм придбати їжу або одяг, а підуть до кишень злочинців; які використовують цих дітей. 

У випадках, коли поліція виявила дитину, яка сама жебракує чи займається бродяжництвом, має віддавати таких дітей батькам або законним представникам. Якщо батьків не знаходять, то розміщають цих дітей у притулок. Якщо дитина залишається без догляду, притягують батьків до відповідальності за неналежне виховання. Деякі діти добровільно жебракують, оскільки їхні родини малозабезпечені. Проте в багатьох випадках діти вербуються та продаються з метою отримання прибутку для інших осіб, які потім часто є «наглядачами» цих дітей під час жебракування.

Кожен з нас може змінити своє байдуже ставлення до дітей на вулиці та докластися до того, аби зупинити їх експлуатацію. Які би там не було, але певні механізми для цього передбачені. Принаймні зателефонувати до поліції може кожен…
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора