Заходи у закладах освіти до Дня українського добровольця

Дата: 15.03.2024 12:30
Кількість переглядів: 203

Фото без опису

«Українські добровольці – це ті, хто стали на захист незалежності України за покликом серця, і ті, хто гідно боронить Україну разом з усіма бійцями сил оборони та безпеки» - Президент України Володимир Зеленський. 

14 березня в Україні відповідно до Постанови Верховної Ради відзначають День українського добровольця. Цей день присвячено сучасним захисникам, що 14 березня 2014 року започаткували формування першого батальйону добровольців. Які не були військовими за професією, але в критичний для держави момент без повісток чи примусу, добровільно «поставили на паузу» своє попереднє життя й узяли до рук зброю, щоб захистити країну.

З метою вшанування мужності та героїзму захисників та захисниць незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в Гімназії №10 пройшли тематичні заходи: участь учасників рою «Нащадки козаків» у конкурсі творів до Дня українського добровольця, патріотична година «Ті, що серцем небайдужі», кінолекторій «Мужність не дається напрокат», а також відбувся урок мужності «Немає більшої сили, ніж стійкість духу добровольця».

У Гімназії №1 учні 9 класу підготували відеопривітання для воїнів.

Потрібно навчати дітей пам’ятати та вшановувати мужність наших захисників, виховувати патріотичні почуття до рідної землі. Саме з такою метою в Гімназії № 3 учні взяли участь у загальногімназійному марафоні «Серце побажань», під час якого молодші школярі на майстер-класі виготовили сердечки побажань. Учні середньої ланки теж приєдналися до нього. Створили вітальне відео. Класні керівники 1-9-х класів провели виховні години та години спілкування на тему «Ім’я йому – доброволець».

Логічним завершенням заходу стала загальногімназійна патріотична година «Вони для нас виборюють життя». Учні дізналися про історію зародження добровольчого руху, розмовляли про найвідоміших українських добровольців, вшанували пам'ять тих, хто навічно залишив нас. Особливим елементом патріотичної години став перегляд відеозвернень з подяками від наших захисників. 

Внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити. Цього дня в Ліцеї для учнів 7-11 класів був проведений тематичний виховний захід «Українські добровольці». Педагог-організатор розповіла присутнім про справжніх патріотів, героїв, яких повинне знати й пам’ятати кожне покоління. Про героїзм та мужність українських добровольців, які з початку подій на сході України у 2014 році пішли на фронт і прийняли удар ворога на себе. Про тих воїнів, які після початку повномасштабного вторгнення російських військ масово почали записуватися добровольцями. Учні переглянули репортаж про 111 окрему бригаду Сил територіальної оборони Луганської області ЗСУ. Під час заходу лунали вірші та пісні. 

Виставка малюнків, виховні години, бесіди пройшли в різних класах Гімназії № 4. Але особливе місце посіла зустріч учнів і вчителів із представницею 8-го окремого батальйону «Аратта» імені Андрія Гергерта Української Добровольчої Армії з позивним «Сестричка» або «Зюзя», що означає «зла», Бецко Юлією.

Вона розповіла бойову історію батальйону «Аратта», який з 2014 року стояв на захисті Маріуполя. Батальйон зараз є спецпідрозділом ГУР МО.Повідомила про деякі бойові завдання бійців. Останнім часом пані Юлія активно займається волонтерством, організовує допомогу бойовим підрозділам на різних напрямках, опікується декількома шпиталями. Чоловік Юлії Миронівни стоїть на захисті нашої Батьківщини у складі ЗСУ на східному напрямку. Подружжя виховує двох донечок.

Доброволець – це не просто вчорашній цивільний зі зброєю в руках, це ціла філософія з глибоким життєствердним змістом. Кожен, хто щиро та за позовом серця стає на захист рідної землі, має право називатися воїном-добровольцем!
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора