ДО УВАГИ ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВИХ РАД!

Дата: 15.03.2024 17:00
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

ДО УВАГИ ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВИХ РАД!

Інформація щодо необхідності подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, депутатами Рубіжанської міської ради Сєвєродонецького району Луганської області, обраними на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Рубіжанська міська військова адміністрація Сєвєродонецького району Луганської області нагадує, що згідно з вимогами частини 3 статті 8 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» на депутатів місцевих рад поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон). Депутати місцевих рад відповідно до частини 1 статті 45 Закону зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції (посилання: https://portal.nazk.gov.ua/login) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством, а також дотримуватися інших вимог фінансового контролю, передбачених зазначеним Законом. 

Листом Національного агентства з питань запобігання корупції від 17.11.2023 №200-03/27332-23 (посилання: https://rmva.gov.ua/news/1701088255/) повідомлено, що у разі утворення військової адміністрації населеного пункту для здійснення повноважень сільської, селищної, міської ради, її виконавчого комітету, сільського, селищного, міського голови, депутати місцевих рад продовжують перебувати у статусі «депутата міської ради» і продовжують бути суб’єктами декларування, хоч і не здійснюють відповідні повноваження. Тому депутати місцевих рад, повноваження яких не припинено в порядку визначеному Конституцією України, Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», зобов’язані подавати щорічні декларації за відповідний звітний період з позначкою «я продовжую виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування».

Крім того, частиною 2 статті 45 Закону передбачено, що особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, до яких зокрема належать депутати місцевих рад, які припиняють діяльність, протягом 30 календарних днів з дня припинення відповідної діяльності подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями, а також до 1 квітня наступного року після року припинення діяльності зобов’язані подати в установленому частиною 1 статті 45 порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

З 01 січня 2024 року стартувала кампанія декларування за 2023 рік, яка триватиме до 31 березня 2024 року включно. До зазначеної дати декларанти мають подати декларації за 2023 звітний період. 

З метою уникнення помилок при заповненні форми декларації Національне агентство з питань запобігання корупції пропонує ознайомитися з роз’ясненнями, розміщеними на його офіційному вебсайті (посилання: https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/), або пройти навчання на платформі Study.NAZK (посилання: https://study.nazk.gov.ua/courses/course-v1:NACP+ed001+2022-10/about/). 

Також наголошуємо, що за несвоєчасне подання без поважних причин декларації частиною 1 статті 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За умисне неподання суб’єктом декларування декларації передбачена кримінальна відповідальність за статтею 3663 Кримінального кодексу України у вигляді штрафу від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 150 до 240 годин, або обмеження волі на строк до 2 років, або позбавлення волі строком на 1 рік, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстру корупціонерів). 

Підсумовуючи наведене вище зазначаємо про необхідність безумовного, своєчасного виконання та додержання вимог антикорупційного законодавства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора