24 березня  Всесвітній день боротьби проти туберкульозу

Дата: 25.03.2024 17:00
Кількість переглядів: 49

Фото без опису

24 березня  Всесвітній день боротьби проти туберкульозу.

У цей непростий для України час, лікарі-фтизіатри стоять в перших рядах на сторожі здоров’я усіх громадян України, захищаючи  українців від  недуги – на туберкульоз.                        

Туберкульозні палички вражають органи дихання (легені, бронхи, гортань), кишечник, сечостатеві органи, кістки, шкіру тощо.

Туберкульоз - соціальна хвороба. Услід за економічною кризою за всіх часів  починалась епідемія. Останній спалах захворюваності був у середині XX століття після Другої світової війни. А 1995 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) знову оголосила епідемію туберкульозу у всьому світі.

Великого поширення набула ця хвороба і в Україні. Збудник відзначається стійкістю та можливістю довгого перебування в організмі в очікуванні сприятливих умов (неякісне харчування, перенесення тяжких хвороб, поганий сон, стрес, антисанітарія, куріння, алкоголізм тощо). Джерелом інфекції, як правило, є хвора людина, яка виділяє з харкотинням туберкульозні палички. Основний шлях зараження - через повітря, що вдихається. В деяких випадках джерелом зараження може бути некип'ячене молоко від ураженої туберкульозом худоби.

Дев'ять симптомів захворювання на туберкульоз:

🔹 Кашель упродовж трьох і більше тижнів.
🔹 Кровохаркання.
🔹 Біль у грудній клітці.
🔹 Погіршення апетиту.
🔹 Зниження маси тіла.
🔹 Втома і слабість.
🔹 Лихоманка або субфебрилітет.
🔹 Потіння вночі.
🔹 Задишка.

При наявності одного або кількох із цих симптомів необхідно пройти флюорографію органів грудної клітки та всебічне обстеження.

Якщо своєчасно звернутися і провести повний курс ефективного лікування (при тому не перериваючи курс лікування,) то туберкульоз можна вилікувати.

Існують програми боротьби з туберкульозом і ефективні ліки. Обстеження та лікування туберкульозу в Україні безкоштовне. 

Також, для України є важливим отримати свій власний символ боротьби із туберкульозом. БО «Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» виступає із ініціативою та пропонує затвердити, як це прийнято у світі, емблему вітчизняної фтизіатрії – національний символ боротьби з туберкульозом – зображення квітки «Незабудки» на фоні національного прапору України. Нехай у нашій країні цим символом стане відома кожному з дитинства блакитна квітка з золотою серцевиною, ніжна і тендітна, як людське здоров’я, що однією своєю назвою нагадує про дбайливе відношення до життя – «Незабудка», квітка надії.           

Дата проведення професійного свята лікарів-фтизіатрів вибрана не випадково, саме 24 березня 1882 Роберт Кох зумів виділити бактерію, що викликає туберкульоз.

В Україні День боротьби із туберкульозом на національному рівні відзначається з 2002 року.

Своє професійне свято лікарі-фтизіатри відзначають 24 березня.                                    

Хворобу, з якою вони борються щодня, у народі називають - сухоти.

ПАМ`ЯТАЙТЕ! ВАШЕ ЗДОРОВ`Я - В ВАШИХ РУКАХ

Улюблені українці!  Будьте завжди здорові, нехай Боженька береже кожного з вас і всі хвороби обходять стороною! Нехай людство знає про туберкульоз тільки лише по картинках. Нехай ця недуга ніколи не з’являється в наших життях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора