ІНФОРМАЦІЯ щодо особливостей організації відбору вступників, вступних випробувань та конкурсного відбору до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, які належать до сфери управління ДСНС

Дата: 22.04.2024 16:30
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

ІНФОРМАЦІЯ щодо особливостей організації відбору вступників, вступних випробувань та конкурсного відбору до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, які належать до сфери управління ДСНС, у 2024 році

1. Процедура відбору та оформлення на нього особової справи проводиться підрозділами по роботі з персоналом відповідно до вимог наказу МВС від 12.04.2023 № 304 “Про затвердження Порядку відбору та прийому до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, які належать до сфери управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій, або до їх відокремлених структурних підрозділів”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09 червня 2023 р. за № 961/40017 (далі — наказ МВС № 304).

2. Вступники, які зареєстровані та мешкають на території регіонів,  де не ведуться бойові дії, звертаються за місцем звернення до найближчого підрозділу по роботі з персоналом за місцем постійного проживання (реєстрації).

Вступники, які проживали на території регіонів, де тривають бойові дії, та евакуйовані (виїхали) у безпечні регіони на території України:

2.1. Звертаються до найближчого підрозділу по роботі з персоналом органу за місцем тимчасового проживання (реєстрації) та проходять процедуру відбору і оформлення на нього особової справи.

Підрозділ по роботі з персоналом зобов’язаний приймати заяву на вступ і оформляти особову справу за бажанням вступника як від територіального органу управління, де подається заява, так і від територіального органу управління за місцем його постійної реєстрації. У цьому випадку підрозділ по роботі з персоналом, що прийняв заяву вступника, повинен проінформувати кадровий орган за місцем його постійної реєстрації.

Зважаючи на персональні обставини кожного вступника процедура оформлення документів, що долучаються до справи, може бути спрощеною.

2.2. У разі неможливості звернення вступника до підрозділу по роботі з персоналом за місцем тимчасового проживання або відсутності у нього документів, необхідних для оформлення особової справи, вступник може за спрощеною процедурою надавати документи за скороченим переліком (наведеним у пункті 3 цих рекомендацій) у вигляді електронних копій (скан-копії, фотокопії, знімки екрану з єдиного порталу державних послуг “ДІЯ” тощо) для формування своєї особової справи безпосередньо до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, які належать до сфери управління ДСНС (далі - ЗВО ДСНС).

У цьому випадку ЗВО ДСНС інформує підрозділ по роботі з персоналом (за постійним місцем реєстрації вступника або за його вибором) про його бажання вступати до даного ЗВО ДСНС та найменування обраної спеціальності (освітньої програми).

ЗВО ДСНС розміщують на своїх веб-сайтах форму заяви (рапорту) на вступ таелектронну адресу, на яку можна надіслати документи для вступу.

2.3. Підрозділам по роботі з персоналом дозволяється приймати від вступників та долучати до їх особової справи копії документів, що посвідчують особу та громадянство України у вигляді електронних копій (скан-копії, фотокопії, знімки екрану з єдиного порталу державних послуг «ДІЯ» тощо), нарочно чи направлені на офіційну електронну адресу підрозділу по роботі з персоналом або його месенджер.

2.4. Підрозділам по роботі з персоналом не дозволяється перешкоджати вступникам у виборі ЗВО ДСНС, до якого вони бажають вступати, та спеціальності (освітньої програми). У разі вибору вступником освітньої програми, за якою не передбачено державного замовлення для відповідного органу або підрозділу цивільного захисту, вступнику повідомляється про те, що він має право вступати на обрану ним спеціальність (освітню програму) з подальшим укладанням контракту на проходження служби (навчання) з органом або підрозділом цивільного захисту, який виступив замовником підготовки фахівців за цією спеціальністю (освітньою програмою), а після закінчення навчання він буде направлений для подальшого проходження служби цивільного захисту до цього органу або підрозділу, відповідна відмітка робиться у заяві вступника.

3. Для формування особової справи за скороченим переліком (спрощеною процедурою) вступники на денну форму навчання разом із заявою (рапортом) подають до підрозділу по роботі з персоналом або ЗВО ДСНС:

- копію документа (одного з документів), що посвідчують особу та громадянство України;
- копію документа державного зразка про здобуту повну загальну середню освіту, про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний, освітньо-професійний) рівень, ступінь вищої освіти, на основі якого здійснюється вступ, і додатка до нього (за наявності);
- копію документа, який підтверджує право на спеціальні умови щодо участі у конкурсному відборі (за наявності);
- згоду на обробку персональних даних;
- документи про проходження лікарсько-експертної (військово-лікарської) комісії (за наявності).

Оформлені особові справи вступників за скороченим переліком надаються до відповідних ЗВО ДСНС не пізніше дати початку конкурсного відбору, визначеної у правилах прийому до цього закладу.

Вступники, які вступають до ЗВО ДСНС на денну форму, проходять медичний огляд у порядку, визначеному наказом МВС № 304.

У разі відсутності у вступника висновку з результатами проходження лікарсько-експертної (військово-лікарської) комісії або сумнівів щодо його відповідності встановленим нормам тимчасово створена (постійно діюча) лікарсько-експертна (військово-лікарська) комісія ЗВО ДСНС має право направляти вступника на додаткове медичне обстеження до найближчої (до місця розташування закладу) лікарсько-експертної (військово-лікарської) комісії.

Остаточне рішення щодо висновку про придатність вступника до навчання приймає тимчасово створена (постійно діюча) лікарсько-експертна (військово-лікарська) комісія цього ЗВО ДСНС.

4. Особливостями вступних випробувань та конкурсного відбору вступників передбачено наступне.

ЗВО ДСНС у 2024 році здійснюють прийом на навчання для здобуття ступенів вищої освіти: бакалавра, магістра, доктора філософії.

У ЗВО ДСНС конкурсний відбір для здобуття ступенів вищої освіти за державним замовленням здійснюватиметься:

- для вступу на навчання для здобуття ступеня бакалавра на основі повної загальної середньої освіти – за результатами складання мультипредметного тесту (НМТ)/зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2021-2024 років (за їх вибором) з української мови та математики. Особи, які вступають на денну форму здобуття освіти, також повинні скласти в ЗВО ДСНС вступний іспит з оцінки рівня фізичної підготовки;
- для вступу на навчання для здобуття ступеня бакалавра на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра, освітнього ступеня молодшого бакалавра за результатами складання мультипредметного тесту (НМТ)/ зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2021-2024 років (за їх вибором) з української мови та математики;
- для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра на основі здобутого ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) вищої освіти – за результатами складання у ЗВО ДСНС фахового вступного випробування;
- для вступу на навчання для здобуття ступеня доктора філософії за результатами складання в ЗВО ДСНС вступних іспитів із спеціальності та іноземної мови.

Вступники з числа осіб рядового та молодшого начальницького складу служби цивільного захисту під час вступу на навчання для здобуття ступеня бакалавра мають право проходити вступні випробування з української мови та математики в ЗВО ДСНС (замість НМТ (ЗНО) і якщо не складали НМТ (ЗНО) з відповідних предметів).

Прийом заяв (рапортів), документів, вступні іспити, конкурсний відбір та зарахування на навчання до ЗВО ДСНС вступників для здобуття всіх освітніх ступенів проводяться у строки, визначені правилами прийому до цього закладу.

Для вступу на навчання до ЗВО ДСНС для здобуття ступенів бакалавра та магістра за державним замовленням, може, за погодженням з ДСНС, проводитись додатковий конкурсний відбір.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора