Медичні працівники комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Рубіжанської міської військової адміністрації нагадують та попереджають, що кашлюк - дуже небезпечне захворювання!

Дата: 22.04.2024 17:00
Кількість переглядів: 21

Фото без опису

Медичні працівники комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Рубіжанської міської військової адміністрації нагадують та попереджають, що кашлюк - дуже небезпечне захворювання!

В деяких областях України, в тому числі на Дніпропетровщині, зростає захворюваність на кашлюк! 515 випадків зафіксували за січень і лютий 2024 року, хоча милулого року в цей же час їх було тільки 27. Причина підйому захворюваності - багато нещеплених дітей.

Хворіють переважно діти дошкольного та раннього шкільногові віку.

Кашлюк - це інфекційне захворювання, викликане бактерією, яке починається як ГРВІ, але через 5-8 днів з'являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, з зарактерним свистом. Напади кашлю частіше відбуваються вночі та можуть супроводжуватися гарячкою, нежитю, іншими ознаками ГРВІ. Кашлюк "дуже заразний", швидко поширюється повітряно- крапельним шляхом.

Кашлюк особливо небезпечний для немовлят, у яких він може викликати апное - тимчасову зупинку дихання. Вони можуть навіть не кашляти, але стається зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити синюшне обличчя. У новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті.

Старші діти та дорослі зазвичай одужують, але хвороба виснажує і сильно ослаблює організм. Хворі починають одужувати через 4-8 тижнів - вони рідше кашляють, приступи слабшають. Іноді кашлюк ще називають "хворобою 90 днів", тому що кашель може тривати три місяці, і навіть до півроку.

Як захиститися від кашлюку? Треба вакцинуватися, іншого способу немає.

Усі діти повинні отримати від кашлюка чотири щеплення - у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. З початком війни і переміщення населення багато хто пропустив планову вакцинацію.

Шановні мешканці Рубіжанської громади!

Якщо з якоїсь причини у вашої дитини щеплення було пропущено - його необхідно наздоженути. Зверніться до вашого лікаря і він допоможе вирішити це питання.

Якщо ж ваша дитина захворіла і захворювання супроводжується кашлем, то також не чекайте і зверніться до лікаря. Це надасть можливість своєчасно встановити діагноз кашлюка і призначити необхідне лікування.

Правильно і своєчасно призначене лікування забезпечить більш легке протікання захворювання, знизить ризик розвитку ускладнень і можливість поширення захворювання за рахунок інфікування оточуючих.

Давайте разом протистояти кашлюку!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора