Осмислення. Цінності та історії стійкості

Дата: 15.05.2024 14:30
Кількість переглядів: 95

Фото без опису

Днями у Києві відбувся захід з нагоди місячника обізнаності про ментальне здоров’я «Осмислення. Цінності та історії стійкості». Організатори - Координаційний центр з психічного здоров’я КМУ в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» (за підтримки Бюро ВООЗ в Україні та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я»). Модераторкою заходу, на який були запрошені голови обласних військових адміністрацій, громадські та культурні діячі, науковці, психологи, освітяни, виступила Перша леді України Олена Зеленська. 

Метою заходу було осмислення стійкості як риси, притаманної українцям, через ціннісний, культурологічний, філософський аспекти. А також – показати, як стійкість проявляється в простих історіях навколо нас. Стійкість – це своєрідний дар, який ми зараз повинні проявити, бо ворог вкотре вирішив нас знищити. Війна – це марафон, дистанція якого нам невідома. Але наш вибір – зрозуміти нашу стійкість, її природу і віднайти в ній наш ресурс, щоб не просто вистояти і перемогти, а відновити і виростити заново себе, родину і країну.

Саме цим питанням була присвячена друга панель «Історії стійкості». У якості одного з спікерів була запрошена методист Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Олена Хмельницька. Вона привітала присутніх від Луганщини української, Луганщини нескореної, від Рубіжного, оборону якого понад два місяці мужньо тримали наші воїни. Під час свого виступу Олена Хмельницька розповіла про те, що, покинувши Луганщину у 2022 році, почала життя практично з самого початку, але зуміла поєднати Луганщину і Тернопільщину, відкриваючи ці дві частини нашої країни одна для одної. Олена Петрівна поділилася досвідом організації психологічної допомоги пораненим військовослужбовцям та ветеранам, організації майстер-класів з арт-терапії, пояснюючи необхідність і важливість цієї роботи.

Сьогодні Олена Хмельницька – досвідчений і талановитий педагог, у надскладних умовах дистанційної роботи, продовжує прищеплювати рубіжанській та тернопільській молоді любов до України, шанобливе ставлення до її культури та історії. І повагу до людей, які тут і сьогодні будують історію своєї країни, інколи ціною власного життя. Слова Олениного чоловіка, який п’ятий рік боронить нашу країну від ворогів: «На тебе дивляться діти», - надихають триматися, йти вперед і мріяти про те, що площа Українського Рубіжного побачить десятки тисяч щасливих українців у святкових вишиванках, а синьо-жовтий прапор майорітиме над звільненим містом. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора