До Дня сім’ї 2024. Спортивне сузір’я родини Бараннік-Лужбін

Дата: 20.09.2024 15:30
Кількість переглядів: 94

Фото без опису

Фото без опису

До Дня сім’ї 2024. Спортивне сузір’я родини Бараннік-Лужбін
    
Спортивне Рубіжне має славну історію, яка написана здобутками і перемогами наших самих швидких, сильних, стійких, витривалих і вмотивованих співгромадян. Ще з початку минулого століття покоління рубіжанських футболістів, волейболістів, гімнастів, боксерів, фехтувальників, важко- і легкоатлетів, пловців, шахістів, дзюдоїстів, баскетболістів, лучників, а пізніше, з 90-х років ХХ ст., каратистів, пауерліфтерів, поліатлоністів, п’ятиборців піднімали прапор Рубіжного на п’єдесталах змагань різного рівня, від міста і області до найвищих, світових і головного, Олімпійського.

Цілком закономірно, що серед спільноти цих спортивних зірок утворювались маленькі сузір’я, сімейні династії, які запалювали свої серця захопленням улюбленою справою і передавали його від покоління поколінню, зберігаючи традиції і в той же час вдосконалюючись в обраному виді спорту.

Прикладів династій в рубіжанському спорті багато, однією з них є сім’я заслуженого майстра спорту України – Миколи Баранніка. 

Микола Бараннік народився у 1989 році у Рубіжному. З успіхом з дитинства займався різними видами спорту, а у чотирнадцятирічному віці потрапив до потужної секції пауерліфтингу. 

Вже через 3 роки цілеспрямований спортсмен досягнув успіхів на юніорських всеукраїнських змаганнях та отримав звання «Майстер спорту України». З 2007 року розпочався тяжкий шлях до перемоги на Європейському та світових рівнях:

2007 – чемпіонат Світу серед юнаків, Франція, срібло;
2008 – чемпіонат Європи серед юніорів, Україна, срібло; чемпіонат Світу, ЮАР, бронза;
2009 – чемпіонат Європи серед юніорів, Швеція, срібло;
2011 – чемпіонат Європи серед юніорів, Англія, золото;
2012 – чемпіонат Світу серед юніорів, Польща, срібло.

Паралельно зі спортивними успіхами Микола закінчив Рубіжанський політехнічний коледж імені О. Є. Порай-Кошиці Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, Інститут хімічних технологій Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (м. Рубіжне), навчально-науковий інститут фізичного виховання і спорту Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

З 2014 року Микола перейшов до дорослої групи спортсменів. На його рахунку більше 50 рекордів України. Перелічимо яскраві переможні виступи рубіжанського спортсмена за останні роки:

2014 – чемпіонат Європи, Болгарія, бронза;
2015 – чемпіонат Європи, Німеччина, срібло; чемпіонат Світу, Люксембург, бронза;
2016 – чемпіонат Європи, Чехія, срібло; чемпіонат Світу, США, срібло;
2017 – чемпіонат Європи, Іспанія, срібло; чемпіонат Світу, Чехія, IV місце;
2018 – чемпіонат Європи, Чехія, срібло; чемпіонат Світу, Швеція, срібло;
2019 – чемпіонат Європи, Чехія, золото; чемпіонат Світу, ОАЄ, золото;
2021 – чемпіонат Світу, Норвегія, бронза.

У березні 2022 року, у зв’язку зі збройною агресією проти України та бойовими діями в м. Рубіжне, Микола з родиною перемістився до м. Кропивницький, де продовжив тренування та підготовку до найважливішого старту у своїй спортивній кар’єрі — ХІ Всесвітніх іграх з неолімпійських видів (м. Бірмінгем (США)), ліцензію на участь в яких отримав вперше за результатами змагань світової першості. 9 липня 2022 року Микола Бараннік – гордість рубіжанського спорту, став срібним призером ХІ Всесвітніх ігор з пауерліфтингу. Микола Бараннік — єдиний рубіжанський спортсмен, який брав участь у Всесвітніх іграх — міжнародних комплексних змаганнях з видів спорту, що не входять до програми Олімпійських ігор, та проводяться з періодичністю один раз в 4 роки (з 2001 року проходять під патронатом Міжнародного олімпійського комітету (МОК));
2022 – чемпіонат світу, Данія, золото;
2023 – чемпіонат світу, Литва, золото.

На сьогоднішній день Микола перебуває на зборах з підготовки до чемпіонату світу, який відбудеться в Ісландії в листопаді, змагання є ліцензійними до ХІІ Всесвітніх ігор з неолімпійських видів спорту.

Микола Бараннік неодноразово визнавався найкращим спортсменом міста: 2005, 2007, 2010-2020 роки. У 2020 році Микола Бараннік за особисті спортивні досягнення на світовому рівні та за формування позитивного іміджу Рубіжанської територіальної громади був вшанований званням «Почесний громадянин міста Рубіжне».

Микола має дружну і спортивну родину. Разом з дружиною Анастасією виховують трьох дітей – старшого Олександра, Варвару і Назара. 

З раннього дитинства Олександр Лужбін виявив бажання до занять спортом. Спочатку в його житті з’явилось карате, потім він захопився футболом, а вже згодом, коли подорослішав, попросив батька, відомого спортсмена і тренера Миколу Баранніка, взяти з собою на тренування з пауерліфтингу. Так, з 2019 року почалася успішна кар’єра юного талановитого спортсмена силових видів спорту. Регулярні тренування, режим, професійне наставництво досвідченого тренера стало запорукою того, що вже після року тренувань, ускладнених карантинними обмеженнями, у 2020 році на Чемпіонаті України в Мангуші (Донецька область) Олександр виборов бронзу серед юнаків. Далі були перемоги на чемпіонатах області та України.

У серпні 2022 року Олександр здобуває перемогу у чемпіонаті світу з пауерліфтингу серед юнаків, що проходив у місті Стамбул (Туреччина).

Олександр в умовах війни в 2022 році закінчив школу, вступив до Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

В травні 2023 року, на Чемпіонаті Європи з пауерліфтингу у місті Тістед (Данія) у складі збірної України у ваговій категорії до 74 кг Олександр виборов срібну медаль. Результатом виступу Олександра також стало виконання нормативу майстра спорту України! Здобуття цього звання його велика особиста перемога, результат величезних зусиль, двох років важких виснажливих тренувань, більша частина яких проходила в складних умовах військового часу. В травні 2024 року в Люксембурзі на чемпіонаті Європи виборює срібло.

У святкові дні, коли всі рубіжани згадують улюблене свято – День сім’ї, бажаємо Миколі Баранніку та Олександру Лужбіну завжди бути лідерами у будь-яких змаганнях життя. Нехай кожен Ваш день славиться лаврами успіху. Нехай Ваш приклад буде взірцем для юних жителів нашого міста.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора