До Дня сім'ї 2024. Традиція, якій вже 44 роки

Дата: 21.09.2024 09:30
Кількість переглядів: 32

 

Традиція, якій вже 44 роки.

У 1981 році вперше в Україні було організовано масштабне міське свято Сім’ї, започатковане у сонячні вересневі дні та створене «усім миром». Основним заходом першого року святкування стали хода, шанування «золотих» та «срібних» ювілярів, реєстрування молодят та дітей, які народилися напередодні свята. До речі, перші роки святкування відбувались біля кінотеатру «Комсомолець» і потрапити до списку шанованих на святі вважалося почесним і престижним.

У 1982 році родзинкою святкування стала гумористична карнавальна хода, в якій взяв участь кожний, без виключення, трудовий колектив міста. Хода так сподобалася глядачам, що вони буквально зажадали подивитися її ще раз, тому колони пішли по другому колу – і це яскраве шоу пройшло, як то кажуть, двічі «на біс» (тільки уявіть собі восьмиметрового мамонта, виготовленого у цеху естетики виробничого об’єднання «Барвник», та 33 богатирів, які були представлені студентами на той час Рубіжанської філії Ворошиловградського машинобудівного інституту).

У 1987 році у свята з’явилось своє власне гасло – «Міцна сім’я – міцна держава».

У 1991 році вперше було проведено виставку домашніх улюбленців, яка привернула до себе увагу сотні учасників та тисячі глядачів.

1995 рік ознаменувався тим, що святкували День сім’ї та 100 років від дня заснування міста. Затверджено звання «Почесний громадянин міста», яке було присвоєно десяти рубіжанам. На теперішній час їх вже 40.

У 2003 році започатковано конкурс «Кращий двір, дім, під’їзд».

2007 рік запам'ятався започаткуванням виставки «Місто майстрів» та традицією вишивання рушника – оберега міста, який знаходиться у міському музеї.

Впродовж всіх років незмінними залишаються шанування «золотих» та «срібних» ювілярів, багатодітних сімей, трудових династій, зустрічі з почесними громадянами міста, реєстрування молодят, проведення свят дворів та різноманітних виставок: майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, домашніх улюбленців, квітів, страв.

Тому у 2019 році традицію святкування Дня сім’ї внесено до Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини міста Рубіжного.

2022 рік – святкування відбулося не на головній площі міста, а на всій території України, у містах Польщі та Німеччині, Литві та Латвії, Австрії та Швеції, Угорщині та Фінляндії, всюди, де зараз вимушені мешкати жителі Рубіжанської громади.

2023 рік – святкування відбулося у приміщення гуманітарного штабу «Луганщина моя» (м.Вінниця).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора