Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових токсикоінфекцій

Дата: 20.01.2025 16:30
Кількість переглядів: 47

Фото без опису

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових токсикоінфекцій

Медичні працівники комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» інформують, що пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну пору року, але вони можуть виникати і в інші сезони.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових токсикоінфекцій є недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, а також вживання неякісних харчових продуктів, які містять збудник захворювання чи токсини.

До організму збудники потрапляють, головним чином, через інфіковану воду, зіпсовані або неякісні харчові продукти, а також контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:

 ● дотримуватися правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед їжею, після повернення з вулиці та після відвідування вбиральні;
 ● мити й тримати в чистоті всі поверхні та кухонні прилади, використовувані для приготування їжі;
 ● запобігати проникненню комах і тварин у приміщення, де зберігаються харчові продукти;
 ● регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд і іграшки;
 ● окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
 ● використовувати окремі кухонні прилади для обробки сирих продуктів;
 ● ретельно прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця й рибу;
 ● дотримуватися температурного режиму зберігання харчових продуктів (не залишати приготовлені страви при кімнатній температурі більше ніж на 2 години);
 ● використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел, вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
 ● використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
 ● мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
 ● не споживати продукти з простроченим терміном придатності;
 ● використовувати чисту упаковку під час транспортування й зберігання харчових продуктів;
 ● уникати купівлі харчових продуктів у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
 ● не вживайте некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
 ● не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
 ● уникати контактів з людьми, які мають ознаки інфекційного захворювання;
 ● при появі симптомів захворювання (підвищена температура, головний біль, блювота, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Рубіжанські медики бажають усім міцного здоров’я та наголошують, що профілактика гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь рятує життя!


« повернутися

Код для вставки на сайт